Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξέχασε τι είχε πει πριν από τρεις μήνες για τον Φράχτη στον Έβρο

Στον Έβρο περιόδευσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αρχίζοντας από την Ορεστιάδα και καταλήγοντας στον Πόρο Φερών, με δύο ενδιάμεσες στάσεις σε Διδυμότειχο και Σουφλί. Ο κος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στο μεταναστευτικό ζήτημα, που όπως όλα δείχνουν “σηκώνεται ψηλά” στην προεκλογική ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας ενόψει της 21ης Μαΐου με αναφορές στην μεγάλη κρίση του 2020 και την υπερσυγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών στις Καστανιές τη συνεργεία της Τουρκίας.

Η ομιλία του Πρωθυπουργού στον Πόρο

Στον Πόρο των Φερών με φόντο τον Φράχτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε την επικείμενη υπογραφή της σύμβασης για την επέκταση του αποτρεπτικού εμποδίου για 37.5 ακόμη χιλιόμετρα και συγκεκριμένα στο τμήμα Κορνοφωλιά – Ψαθάδες. Και εκεί, ο Πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στην κρίση του Μαρτίου του 2020 συγχαίροντας για άλλη μία φορά τα στελέχη του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας για τις υπηρεσίες που είχαν προσφέρει τότε και άδραξε την ευκαιρία να στρέψει τα πυρά του κατά του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα κατά του Ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη λέγοντας ότι “ζήτησε (εν. ο Παπαδημούλης) από το Ευρωκοινοβούλιο να μην χρηματοδοτεί τεχνητά εμπόδια επειδή αυτά παραβιάζουν την νομιμότητα. Με άλλα λόγια ζήτησε να μην πληρώσει η ΕΕ τον Φράχτη”.

Ο κος Μητσοτάκης απευθυνόμενος νοητά στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, τον ‘ρώτησε’ μάλιστα αν επιθυμεί να συνεχίσει την κατασκευή του Φράχτη ή θέλει να κατεδαφίσει και αυτό το τμήμα που (έχει ήδη κατασκευαστεί).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνώριζε εδώ και μήνες ότι η ΕΕ δεν χρηματοδοτεί Φράχτες

Ωστόσο, αν ανατρέξουμε στην αμέσως προηγούμενη επίσκεψη του κου Μητσοτάκη στη Θράκη και συγκεκριμένα στις 14/01/2023, θα διαπιστώσουμε ότι ο Πρωθυπουργός γνώριζε ήδη από τότε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν χρηματοδοτεί Φράχτες. Ο ίδιος, είχε πει: “Ο Φράχτης ήταν στην έκταση που κατασκευάστηκε εξαιρετικά αποτελεσματικός, όπως είπα και χθες θα κατασκευάσουμε τελικά φράχτη σε όλο το μήκος του Έβρου – εκεί όπου είναι τεχνικά και γεωγραφικά εφικτό. Δεν χρειαζόμαστε την έγκριση κανενός και εφόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι στιγμής δεν είναι διατεθειμένη να μας δώσει ευρωπαϊκούς πόρους ειδικά για την κατασκευή του Φράχτη -γιατί χρηματοδοτεί πολλές δομές περί το μεταναστευτικό, αλλά όχι φυσικά εμπόδια- θα προχωρήσουμε και θα κατασκευάσουμε τον Φράχτη με εθνικούς πόρους”