Οκτώ Thema-τα που έθεσε από την Αλεξανδρούπολη ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Προεξάρχοντος του γεγονότος ότι στις Εκλογές της Άνοιξης θα είναι υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον Έβρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκεπτόμενος την Αλεξανδρούπολη έθεσε αρκετά θέματα στη δημόσια ατζέντα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Παρακάτω ακολουθεί μία κωδικοποίηση, όσων είπε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε το πρωί του Σαββάτου 14/01 στην Αλεξανδρούπολη.

  1. Υποψηφιότητα στον Έβρο
    Χωρίς να αποκαλύψει την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής των Εκλογών, ο κος Μητσοτάκης υπερθεμάτισε το γεγονός ότι αυτές γίνονται στη λήξη της τετραετίας κόντρα στις προβλέψεις της αντιπολίτευσης και ότι ο ίδιος θα είναι υποψήφιος στον Έβρο για δύο λόγους: αφενός για λόγους συμβολισμού καθώς ο Έβρος διήλθε μιας σημαντικής κρίσης τον Μάρτιο του 2020 και με την υοψηφιότητά του δείχνει στήριξη στον Νομό και σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ, και αφετέρου για να καταδείξει το γεγονός ότι ο Έβρος τίθεται στο επίκεντρο του αναπτυξιακού σχεδιασμού της χώρας
  2. Στήριξη στον Περιφερειάρχη, αλλά όχι σε Δημάρχους
    Ερωτώμενος σχετικά, ο κος Μητσοτάκης δήλωσε τη στήριξη του κόμματος και την προσωπική του στον νυν και εκ νέου υποψήφιο Περιφερειάρχη ΑΜΘ, Χρήστο Μέτιο. Ερωτώμενος όμως για τυχόν στηρίξεις ή χρίσματα σε υποψήφιους Δημάρχους, είπε ότι αυτά δεν θα δοθούν και σίγουρα όχι πριν τις εθνικές εκλογές αν και στόχος του κόμματος είναι η αποσύνδεση της κεντρικής σκηνής με τον α’ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης
  3. Προανήγγειλε επίσκεψη του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ για το Λιμάνι
    Ήδη από την ομιλία του στην Κομοτηνή, ο πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει ως προσωπική του επιλογή την ακύρωση ιδιωτικοποίησης του Λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Από την Αλεξανδρούπολη σημείωσε ότι παρά τον σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο του λιμανιού, που οδηγεί στην “ανάγκη” να παραμένει υπό κρατικό έλεγχο, στον ευρύτερο χώρο του προγραμματίζονται μία σειρά δημοσίων επενδύσεων, τις οποίες θα περιγράψει ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ που θα επισκεφτεί την περιοχή στον επόμενο μήνα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κου Μητσοτάκη.
  4. Δεν θα γίνει αμερικανική βάση στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
    Ο κος Μητσοτάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο δημιουργίας στρατιωτικής βάσης στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σημειώνοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να αξιοποιήσουν οι ΗΠΑ την Αλεξανδρούπολη (εν. τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις) περιγράφεται με σαφήνεια στην Ελληνοαμερικανική Αμυντική Συμφωνία.
  5. Μεταφορά Νοσηλευτικής στην Αλεξανδρούπολη
    Στην ομιλία του στην Κομοτηνή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπλεξε το εγκώμιο του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να το καταστήσει το 3ο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας. Στην Αλεξανδρούπολη, ερωτώμενος για την τύχη της Νοσηλευτικής Σχολής Διδυμοτείχου, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μεταφοράς στην Αλεξανδρούπολη, ώστε να βρίσκεται εγγύτερα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, ωστόσο από την Κομοτηνή είχε θέσει ως δεδομένη την επικείμενη λειτουργία Σχολής Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο από την επόμενη χρονιά.
  6. Δεν “βλέπει” θερμό επεισόδιο με την Τουρκία
    Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καταδίκασε για άλλη μία φορά την επιθετική ρητορική της τουρκικής ηγεσίας, όμως για άλλη μία φορά δήλωσε την πρόθεση της Ελλάδας να καθίσει στο τραπέιζι του διαλόγου για να λύσει “τη μοναδική διαφορά με την Τουρκία, που είναι οι θαλάσσιες ζώνες” με οδηγό όμως το διεθνές δίκαιο. Σε ό,τι αφορά την κλιμακούμενη ένταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, εκτίμησε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης θερμού επεισοδίου μεταξύ των δύο χωρών.
  7. Δεν χρειάζεται η έγκριση κανενός για τον Φράχτη
    Ο πρωθυπουργός επέμεινε στην δέσμευση περί δημιουργίας Φράχτη σε όλο το μήκος του Έβρου (όπου αυτό είναι γεωγραφικά εφικτό) και μάλιστα με χρηματοδότηση από τον εθνικό προϋπολογισμό και όχι από ευρωπαϊκά χρήματα, αφού “η Ευρώπη χρηματοδοτεί διάφορες δράσεις περί το μεταναστευτικό, αλλά όχι αποτρεπτικά εμπόδια”.
  8. “Έχουν πέσει οι τόνοι στο ΚΥΤ Φυλακίου”
    Απαντώντας στην ερώτηση του “R” για την πορεία των έργων αναβάθμισης του ΚΥΤ Φυλακίου, ο κος Μητσοτάκης εκτίμησε αρχικά ότι “έχουν πέσει οι τόνοι στην περιοχή” μιας και πέρυσι τέτοιον καιρό που είχε ξεκινήσει η υλοποίηση της επέκτασης, είχαν καταγραφεί επεισόδια ενώ χαρακτήρισε “απαραίτητα” τα έργα που γίνονται “ώστε να εκσυγχρονιστεί το ΚΥΤ Φυλακίου” διότι αυτές οι δομές “είναι απαραίτητες”. Υπενθύμισε δε, ότι αντίστοιχες δομές υπάρχουν και σε νησιά του Αιγαίου.

Ολόκληρη η συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού, βρίσκεται εδώ:

Για καφέ στο Thema

Κινούμενος προς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου επρόκειτο να παραστεί στη θεμελίωση της κατασκευής της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής “Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης”, ο κος Μητσοτάκης σταμάτησε για λίγο στο καφέ Thema, όπου συνάντησε πολλούς/ές θιασώτες της παράταξης. Εκεί παρίσταντο και επιτελείς της ΔΕΕΠ ΝΔ Έβρου, όπως επίσης και οι βουλευτές του Νομού.

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό και συνέχισε προς το λιμάνι πεζή.