Την Παρασκευή οι εκλογές ανάδειξης ψευδομουφτή στην Ξάνθη
Την προσεχή Παρασκευή 09 Σεπτεμβρίου θα γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου ψευδομουφτή Ξάνθης σε αντικατάσταση του θανόντος (προ ολίγων εβδομάδων) Αχμέτ Μέτε. Υποψήφιοι για τη θέση (που όμως δεν έχει νομικό έρεισμα στο ελληνικό σύνταγμα) είναι οι Μουσταφά Τράμπα και Μουσταφά Κάμο.

Ο Μουσταφά Τράμπα είναι απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Selçuk που και υπηρετεί ως Προϊστάμενος του Τμήματος Παιδείας της Μουφτείας Ξάνθης, και ο  Μουσταφά Κάμο, απόφοιτος Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου  Άγκυρας και Προϊστάμενος Προσωπικού της Μουφτείας Ξάνθης.

Το γενικό πρόσταγμα αλλά και την ενορχήστρωση της εκλογικής διαδικασίας έχει η Συμβουλευτική Επιτροπή της “Τουρκικής” Μειονότητας Δυτικής Θράκης που σε ανακοίνωσή της εξηγεί ότι η διαδικασία θα γίνει με ανάταση της χειρός στα τεμένη της Ξάνθης κατά τη διάρκεια της παρασκευιάτικης προσευχής.

Στην ίδια ανακοίνωση, η Συμβουλευτική Επιτροπή αναφέρει μεταξύ άλλων και ότι “Η κυβέρνηση και οι αξιωματούχοι της χώρας μας (εν. της Ελλάδας) απέτυχαν να επιδείξουν τη βούληση και να λύσουν το ζήτημα του μουφτή, που είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της μουσουλμανικής τουρκικής κοινότητας Δυτικής Θράκης, η Συμβουλευτική Επιτροπή της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης ξεκίνησε τις απαραίτητες εργασίες για τον καθορισμό του νέου Μουφτή Ξάνθης, λαμβάνοντας υπόψη τις τρεις εκλογές μουφτή που πραγματικό στο παρελθόν”

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του “R” επικρατέστερος εκ των δύο υποψηφίων είναι ο Μουσταφά Τράμπα.

Αβραμόπουλος: Όσοι προσπαθούν να παρασύρουν τη μειονότητα σε λάθος δρόμους, την υπονομεύουν 

Ευρισκόμενος στον Έβρο, ο τ. Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Μετανάστευσης και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος ρωτήθηκε σχετικά με τις επικείμενες εκλογές και αρχικά καταδίκασε τις κινήσεις των δύο Θρακιωτών βουλευτών Μπουρχάν Μπαράν (ΠΑΣΟΚ) και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ (ΣΥΡΙΖΑ) αναφορικά με τη στάση τους απέναντι στη διαδικασία.

Σε ό,τι αφορά την ίδια τη διαδικασία, η οποία δεν προβλέπεται από το ελληνικό σύνταγμα, ο κος Αβραμόπουλος απέφυγε να πάρει σαφή θέση, ωστόσο σημείωσε εμφατικά ότι “όσοι εκπροσωπούν τη μειονότητα είναι Έλληνες πολίτες και οφείλουν να σέβονται τους Νόμους της χώρας”. 

Εν τω μεταξύ, μία γεύση από το ιδιότυπο προεκλογικό κλίμα στην Ξάνθη, ενδεχομένως να πάρει και η Ντόρα Μπακογιάννη, που θα επισκεφτεί τον Νομό το διήμερο 7 & 8 Σεπτεμβρίου.