Απέφυγε να σχολιάσει το περιστατικό Τούρκων – Frontex στον Έβρο ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης

Καλεσμένος στην ενημερωτική εκπομπή του Γιώργου Αυτιά βρέθηκε το πρωί του Σαββάτου ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, όπου και ρωτήθηκε από τον παρουσιαστή για το πρόσφατο περιστατικό στα ελληνοτουρκικά σύνορα, κατά το οποίο σύμφωνα με καταγγελία του Frontex, Τούρκοι πυροβόλησαν στον αέρα αμά τη εμφανίσει περιπολικού τζιπ του Frontex στο ύψος του Τυχερού. (Θυμηθείτε το περιστατικό εδώ)

Ο κος Μηταράκης επέλεηξε να σχολιάσει την εν γένει στάση της Τουρκίας ενόψει της συνέχισης των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, αλλά και των διεργασιών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και είπε:

“Κοιτάξτε, έχουμε πολλές ευκαιρίες να συζητήσουμε για την Τουρκία τις επόμενες ημέρες. Τη Δευτέρα υπάρχει το κοινό συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών και Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα μιλήσουμε για την Τουρκία, μετά οι διερευνητικές, μετά είναι το Συμβούλιο Αρχηγών 25-26 Μαρτίου. Η Τουρκία προσπαθεί να διαπραγματευτεί μια καλύτερη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και δυστυχώς καμιά φορά ακολουθεί αλλοπρόσαλλη πολιτική. Πάει ένα βήμα μπροστά, ένα βήμα πίσω. Εμείς ως Ελλάδα στο θέμα του μεταναστευτικού ζητάμε την ορθή εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης του 2016, δηλαδή η Τουρκία: πρώτον να σταματήσεις τις ροές και δεύτερον να δέχεται τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Η Ευρώπη θα δώσει έναν οδικό χάρτη θετικών βημάτων στην Τουρκία. Από κει και πέρα, συγχρόνως πρέπει η Τουρκία να ξέρει ότι η Ευρώπη θα είναι απέναντι της αν δεν εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα”.

Κατά την άποψη του Υπουργού, “η Τουρκία προσπαθεί να έχει περισσότερα ανταλλάγματα για το θέμα του μεταναστευτικού γιατί έχει περίπου 4 εκ μετανάστες που φιλοξενεί η Τουρκία, προσπάθησε με τα γεγονότα του Έβρου (Μάρτιος 2020) να αποκτήσει διαπραγματευτική δύναμη. Εκεί που αιφνιδιάστηκε η Τουρκία ήταν για την άμεση αντίδραση της Ελλάδος που πρόλαβε τις οποιεσδήποτε ροές τον Μάρτιο του 2020 και από τότε σχεδόν έχει μηδενίσει τις ροές, αφαιρώντας από την Τουρκία τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί το μεταναστευτικό ως διαπραγματευτικό εργαλείο”.

Τέλος, ο κος Μηταράκης κατέληξε και μοιράστηκε με τους συνδαιτημόνες του τηλεοπτικού πάνελ, το συμπέρασμα ότι “η Ευρωπαϊκή Αριστερά κάνει πόλεμο αυτή τη στιγμή εναντίον της Frontex στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσπαθώντας να περιορίσει την ικανότητα της Frontex να προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα. Κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Φυσικά, η Frontex πρέπει να ακολουθήσει τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, αλλά ο ρόλος της είναι η ευρωπαϊκή ένοπλη συνοριοφυλακή και ο ρόλος της είναι να αποτρέπει τις παράτυπες εισόδους στην Ευρωπαϊκή Ένωση”