Ο ρωσικός ναός της Αλεξανδρούπολης έχει εμβαδό μόλις 35 τ.μ. και στις 6 Μαΐου θα γίνουν τα θυρανοίξια του

Στην αποκλειστική διοικητική και πνευματική ευθύνη της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης θα ανήκει τελικά το ναΐδιο ρωσικού τύπου, που εδώ και δύο μήνες περίπου έχει τοποθετηθεί στην πόλη με δαπάνη του Πυρηνικού εργοστασίου της περιοχής Σοσνόβυ Μπορ της Αγίας Πετρούπολης της Ρωσίας.

Για την ακρίβεια, το Πυρηνικό εργοστάσιο απέστειλε στην Αλεξανδρούπολη την ξυλεία από την οποία κατασκευάστηκε το ναΐδιο, το οποίο βρίσκεται σε οικόπεδο της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης και θα είναι αφιερωμένο στους “τιμώμενους στην Ελλάδα Ρώσους αγίους”, παρά το γεγονός ότι ήδη στη συνείδηση του κόσμου έχει εγγραφεί ως το “εκκλησάκι του Αγίου Βλαδίμηρου”.

Την ευθύνη της λειτουργίας του θα φέρει η ενορία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, που είναι η πλησιέστερη, όμως σε δεύτερο χρόνο το ναΐδιο θα ανήκει σε νέα ενορία που θα δημιουργηθεί στην περιοχή όπου βρίσκεται μετά την ανέγερση της νέας εκκλησίας που θα κατασκευάσει η Μητρόπολη της Αλεξανδρούπολης στο ίδιο οικόπεδο και θα είναι αφιερωμένη στην Ανάληψη του Κυρίου και στους νεοφανείς Αγίους Παΐσιο και Πορφύριο.

Η κατασκευή του ναϊδίου είναι απόρροια “των από 15ετίας πολιτιστικών σχέσεων που είχαν αναπτυχθεί μετά την αδελφοποίηση των πόλεών μας, Αλεξανδρουπόλεως και Σοσνόβυ Μπορ” αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Μητρόπολης, όμως όπως προκύπτει, αυτή η συνεργασία ‘ώδινεν όρος και έτεκεν μυν’ αφού η αρχική (ρωσική) πρόθεση ήταν η χρηματοδότηση ενός ναού εμβαδού 1200 τ.μ., ο οποίος όμως κρίθηκε ασύμμετρος για την Αλεξανδρούπολη και η ιδέα εγκαταλείφθηκε.

>>> Διαβάστε εδώ τις ενστάσεις που είχε εγείρει ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης για την ανέγερση του υπερμεγέθους ναού 

Τα θυρανοίξια του ναϊδίου θα τελεστούν την Κυριακή 6 Μαΐου και στην τελετή θα συμμετέχει και επίσημη αντιπροσωπεία από την Αγία Πετρούπολη, ενώ κατά κάποιες πληροφορίες στην Αλεξανδρούπολη θα βρεθεί για το σκοπό αυτό και η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά.

Κατά δήλωσή του, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης ήταν αυτός που κάλεσε την υπουργό στην Αλεξανδρούπολη και μάλιστα οργανώνει και σύσκεψη της επιτροπής Τουρισμού επ’ αφορμής της παρουσίας της.

Τα θυρανοίξια του ναϊδίου θα πλαισιωθούν και από πολιτιστικές εκδηλώσεις στις οποίες θα συμμετέχουν μπαλέτα από την Αγία Πετρούπολη.