Οι “κόκκινες γραμμές” Άνθιμου για το ρωσικό ναό της Αλεξανδρούπολης

Ως γνωστόν σε τροχιά υλοποίησης έχει μπει η ελληνορωσική συμφωνία περί ανέγερσης ρωσικού ναού στην Αλεξανδρούπολη, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου με τον αντίστοιχο της Αγίας Πετρούπολης.

Από όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα η συνεργασία αυτή έχει δύο φάσεις: η πρώτη περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός μικρού ξύλινου ναΐσκου σε οικόπεδο που έχει παραχωρηθεί από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που θα σταλεί απευθείας από την Αγία Πετρούπολη. Η δεύτερη φάση της συνεργασίας προβλέπει την ανέγερση ενός κανονικού ναού, ο οποίος θα είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Αγίου Βλαδίμηρου.

Και, μπορεί ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης κ.κ. Άνθιμος να είναι θετικός στην ανέγερση του συγκεκριμένου ναού, όμως σύμφωνα με το romfea.gr θέτει ένα αυστηρό πλαίσιο προϋποθέσεων προκειμένου να δώσει την πλήρη συγκατάθεσή του.

Οι προϋποθέσεις αυτές είναι:

• η αρχιτεκτονική του ναού να συνάδει με εκείνη της κατασκευής των εκκλησιών στην Ελλάδα
• το ρωσικό χρήμα για την ανέγερσή του να είναι «πεντακάθαρο»  (να γίνει έλεγχος από επιτροπή ορκωτών λογιστών, ειδικών της περιφέρειας, του δήμου κ.ά. για την προέλευση και τη νομιμότητα των κονδυλίων)
• την ευθύνη για τη διαχείριση και λειτουργία του να έχει η τοπική μητρόπολη
• οι τρούλοι του ναού να μην είναι «κρεμμυδόσχημοι», όπως στους σλαβικού ρυθμού ναούς
• η θεία λειτουργία να γίνεται στην ελληνική γλώσσα και από Ελληνες ιερείς
• η παρουσία και λειτουργία της εκκλησίας να τελούν υπό τη Μητρόπολη

Επίσης, σύμφωνα με το romfea.gr o κ.κ. Ανθιμος φέρεται επίσης να έχει διαμηνύσει, κατά κάποιους και εγγράφως, εκτός από τις παραπάνω διαφωνίες του και την αντίθεσή του στο μέγεθος του σχεδιαζόμενου ναού, τον οποίο θεωρεί «φαραωνικό».

Πηγή προσκείμενη στην υπόθεση ανάφερε ότι τελικά συμφωνήθηκε ο ναός να μην ξεπερνάει τα 450 τ.μ.