Ξεκίνησε η μεγάλη Στρατιωτική Άσκηση “Παρμενίων 2016”

Ξεκίνησε σήμερα Δευτέρα 3 Οκτωβρίου η μεγάλη διακλαδική στρατιωτική Άσκηση “Παρμενίων 2016”. Η φετινή άσκηση λαμβάνει χώρα κατά κύριο λόγο στον Έβρο και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ωστόσο διεξάγεται υπό τη σκιά δύο περιστατικών που κλώνισαν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις για ακόμη μία φορά.

Το πρώτο αφορά την έωλη άρνηση της Άγκυρας να επιτρέψει τη διεξαγωγή εναέριων ασκήσεων στο πλαίσιο της Άσκησης πάνω από τα νησιά του Ανατολικού Αγιαίου! Αυτό συνέβη πριν από μερικές ημέρες όταν η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε ΝΟΤΑΜ για τη δέσμευση του FIR Αθηνών στο πλαίσιο του “Παρμενίωνα” και η Τουρκία είχε εκδώσει αντι-ΝΟΤΑΜ προσπαθώντας να ακυρώσει την ελληνική. Οι αιτιάσεις της φυσικά δεν έγιναν δεκτές, ωστόσο το διπλωματικό θερμόμετρο ανέβηκε αισθητά.

Το δεύτερο περιστατικό είναι φυσικά οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν σχετικά με τη συνθήκη της Λωζάνης (δείτε σχετικά εδώ), το “παράδειγμα” του οποίου ακολούθησαν κι άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι ρίχοντας λάδι στη φωτιά.

Ο “Παρμενίωνας” πάντως ουδόλως σχετίζεται με τα προαναφερθέντα, αφού είναι τακτική στρατιωτική άσκηση που γίνεται τον Οκτώβρη καθε έτους. Σύμφωνα, τώρα με στρατιωτικές πηγές τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα Παραπολιτικά, οι σκοποί της άσκησης είναι:

α. Η εξέταση και αντιμετώπιση της δημιουργουμένης από τις διεθνείς εξελίξεις κατάστασης, στο εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον της χώρας μας.

β. Η εξάσκηση στην εφαρμογή διαδικασιών διοικήσεως και ελέγχου Ενόπλων Δυνάμεων και η βελτίωση του επιπέδου ελέγχου και διεύθυνσης των επιχειρήσεων.

γ. Η εξάσκηση και αξιολόγηση των Ενόπλων Δυνάμεων στη σχεδίαση και διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων καθώς και η διατήρηση και προαγωγή της μαχητικής ικανότητας τους.

δ. Η προαγωγή της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των φορέων του πολιτικού τομέα, στην μεγαλύτερη δυνατή έκταση που απαιτείται, κατά την εφαρμογή των εθνικών σχεδίων.

Η τελική φάση της Άσκησης θα γίνει την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου στον Έβρο και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα την πρακολουθήσουν υψηλά κυβερνητικά στελέχη (πέραν της στρατιωτικής ηγεσίας που θα πραβρεθεί σύσσωμη).