Νεαρός μουσουλμάνος από την Κομοτηνή διέκοψε τις σπουδές του στην Κωνσταντινούπολη επειδή η Τουρκία τον θεωρεί Γκιουλενιστή

Μία ενδιαφέρουσα ιστορία, που όμως προκαλεί και κάποια ερωτηματικά, δημοσίευσε ο ιστότοπος vice.com. Η υπόθεση αφορά τον Τζέμ (σ.σ. το όνομα του νεαρού είναι αλλαγμένο για την προστασία του, από τους συντάκτες του ρεπορτάζ), ο οποίος ανήκει στη μουσουλμανική μειονότητα της Κομοτηνής και μέχρι πρότινος ήταν φοιτητής σε πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.

Και, λέμε “ήταν” γιατί δεν είναι πια. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπως λέει ο Τζεμ στο ρεπορτάζ του vice, επιχείρησε να περάσει τα ελληνοτουρκικά σύνορα από τον Έβρο, για να βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους, όμως αυτό δεν κατέστη εφικτό. Ένας Τούρκος συνοριοφύλακας τον είχε ενημερώσει ότι δεν μπορεί να περάσει στην Τουρκία και τον είχε προτρέψει να επικοινωνήσει με το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής.

Ο Τζεμ είχε ακολουθήσει τη διαδικασία και μετά από επικοινωνία που είχε με δικηγόρο της Κωνσταντινούπολης, είχε επιχειρήσει και δεύτερη φορά να περάσει στην Τουρκία, όμως αυτή ήταν και η τελευταία, αφού το δόθηκε και εγγράφως η άρνηση της χώρας να τον δεχτεί, χαρακτηρίζοντας τον ως “κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια”.

To έγγραφο που επιδόθηκε στον Τζεμ από τις τουρκικές αρχές, όπως το δημοσιεύει το vice

Ο Τζεμ αποδίδει αυτόν τον χαρακτηρισμό στο γεγονός ότι παλαιότερα που είχε ξαναζήσει για κάποιο διάστημα στην Κωνσταντινούπολη, είχε φοιτήσει σε Λύκειο του Γκιουλέν (στην Γ’ Λυκείου), όμως δηλώνει ότι η πολιτική δεν τον αφορά.

Τώρα ο Τζεμ περιμένει την μετεγγραφή του σε κάποιο ελληνικό Πανεπιστήμιο ώστε να ολοκληρώσει τις σπουδές του και δηλώνει ότι “έχει διαγράψει την Τουρκία” και ότι δεν έχει σκοπό να πάει εκεί ποτέ ξανά. Όσο για το λόγο που ζήτησε να συμμετάσχει στο ρεπορτάζ ανώνυμα, είναι γιατί θεωρεί ότι θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στην μουσουλμανική κοινότητα της Κομοτηνής, η οποία -πάντα κατά τα λεγόμενα του Τζεμ- είναι φιλοερντογανική.

vice.com