Η ΕΕ παρατηρεί ότι η Ελλάδα δεν συνεργάζεται σωστά με τον FRONTEX και παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα

Την πρόταση της αναστολής των επιχειρήσεων του FRONTEX στην Ελλάδα βάζει στο τραπέζι της συζήτησης η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς διαπιστώθηκε ότι η χώρα μας δεν συνεργάζεται με τον οργανισμό σε θέματα διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των παρανόμως εισερχομένων.

Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την έρευνα των Ευρωβουλευτριών Ρομπέρτα Μέτσολα (ΕΛΚ, Μάλτα) και Τινέκε Στρικ (Πράσινοι, Ολλανδία) με κεντρικό θέμα την τήρηση ή όχι του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα από πλευράς FRONTEX. Η έκθεση με τα συμπεράσματα και τις συστάσεις συζητήθηκε στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Οι Ευρωβουλεύτριες δήλωσαν ευθέως ότι στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπογράμμισαν ότι “ο Φρόντεξ θα μπορούσε να τα είχε πάει καλύτερα”, όπως είπε η Ρομπέρτα Μέτσολα, λέγοντας ακόμα ότι “Θέλουμε τα κράτη μέλη και η υπηρεσία να συνεργαστούν κυρίως όταν κινδυνεύουν άνθρωποι στη θάλασσα.
Πρέπει να εξασφαλίσουμε την προστασία των συνόρων μας διασφαλίζοντας τα ανθρώπινων δικαιωμάτων των ευάλωτων ανθρώπων που περνούν τα σύνορα”. 

Η Τινέκε Στρικ με τη σειρά της, αφού επιβεβαίωσε το γεγονός ότι ορισμένα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν συνεργάζονται δεόντως με τον FRONTEX, είπε: Ο FRONTEX δρα κατόπιν αδειοδότησης από τα κράτη μέλη. Αλλά, σε αυτή την περίπτωση ορισμένες κυβερνήσεις κρατούν τον FRONTEX μακριά από τα σύνορα. Αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα”. 

Η ίδια διαπίστωσε ακόμα ότι έχουμε στοιχεία παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας”, εννοώντας τις παράνομες επαναπροωθήσεις -τα λεγόμενα Pushbacks- και σημείωσε μεταξύ άλλων ότι μία ενδεχόμενη “τιμωρία” προς τις μη συνεργάσιμες χώρες θα μπορούσε να είναι η μείωση της χρηματοδότησης για την φύλαξη των συνόρων.