Αυτά μετέδωσε η Τουρκία για την έναρξη των Διερευνητικών Επαφών με την Ελλάδα

Την επανεκκίνηση διερευνητικών επαφές μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας επανεκκινούν στην Κωνσταντινούπολη σε δύο εβδομάδες από σήμερα ανακοίνωσε η Τουρκία. 

“Ο 61ος γύρος των Διερευνητικών Επαφών θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου 2021” ανέφερε η σχετική δήλωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που εκδόθηκε τη Δευτέρα. 

Ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η Τουρκία κάλεσε την Ελλάδα να συμμετέχει στις συνομιλίες επί τουρκικού εδάφους. 

Ο 60ος γύρος των επαφών είχε γίνει στην Αθήνα το 2016. Ο αμέσως προηγούμενος γύρος διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών είχε γίνει το 2002. 

Έκτοτε (από το 2016) οι διμερείς διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν σε επίπεδο πολιτικών διαβουλεύσεων, αλλά ποτέ δεν τέθηκαν σε διερευνητικό πλαίσιο.

Τα θέματα των ενεργειακών δικαιωμάτων και των θαλάσσιων συνόρων είναι πάντα τα κυριότερα σε οποιαδήποτε ελληνοτουρκική συνομιλία.  

Η Τουρκία, που διαθέτει τη μακρύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει απορρίψει τις ελληνικές και ελληνοκυπριακές αιτιάσεις για τα θαλάσσια σύνορα στην περιοχή επιμένοντας ότι είναι υπερβολικές και παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων. 

Η Άγκυρα την περασμένη χρονιά έστειλε διάφορα ερευνητικά πλοία στις δικές τις ακτές διεκδικώντας τα δικαιώματα της στην περιοχή καθώς και τα αντίστοιχα στις κατεχόμενες ακτές της Κύπρου. 

Οι Τούρκοι ηγέτες έχουν επανειλημμένα υποστηρίξει ότι η Άγκυρα τάσσεται υπέρ της διευθέτησης όλων των προβλημάτων στην περιοχή με βάση το διεθνές δίκαιο, την καλή γειτονία το διάλογο και τη διαπραγμάτευση.

Αυτή είναι η παρουσίαση της έναρξης των Διερευνητικών Επαφών Ελλάδας – Τουρκίας μέσα από το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων της χώρας, δηλαδή το Anadolu, σε μετάφραση από το “R”. Αξίζει πάντως να παρατηρήσει κανείς τις επισημάνεις περί “Ενεργειακών δικαιωμάτων” και “θαλασσίων συνόρων”.