Άνθιμος Αλεξανδρούπολης: “Στενοχωρήθηκα πολύ με την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου”

Την απογοήτευσή του για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου και κυρίως όσα επακολούθησαν αυτού, δήλωσε από τηλεοπτικό βήμα ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος – και είναι ίσως ο μοναδικός Επίσκοπος της Ελλάδας που σχολίασε την υπόθεση δημόσια.

Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της Alfa Τηλεόρασης και την Κυριακή Μπασκάκη, ο κος Άνθιμος είπε: “Με τα όσα συνέβησαν στην Αθήνα αυτές τις μέρες με αυτόν τον Ζακ –πώς τον λέγανε το παιδί που το σκότωσαν- εγώ στενοχωρήθηκα πάρα πολύ διότι η ελληνική κοινωνία που λέει τάχα ότι θέλει να απελευθερώσει τον άνθρωπο και να μην θεωρεί τον προσανατολισμό του –ακόμη και τον σεξουαλικο ή τον θρησκευτικό- να μην τον θεωρεί ως πρωτεύον στοιχείο της προσωπικότητος (εν. υποκρίνεται)”.

Σημειώνεται ότι ο Ζακ Κωστόπουλος υπέστη ξυλοδαρμό στο κέντρο της Αθήνας ενώ προσπαθούσε να βγει από κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος, στο οποίο φέρεται να εισήλθε με στόχο την κλοπή. Η υπόθεση του θανάτου του απασχόλησε και απασχολεί έντονα την επικαιρότητα λόγω των βίντεο που κυκλοφόρησαν και αποτυπώνουν την αντιμετώπιση που είχε από τον ιδιοκτήτη του καταστήματος, τους συγκεντρωμένους αλλά και την Αστυνομία και που από τους περισσότερους θεωρείται βέβαιο ότι αυτή η στάση αν δεν προκάλεσε τον θάνατό του, συνετέλεσε σημαντικά σε αυτόν. Επειδή όμως ο Ζακ Κωστόπουλος ήταν ένας αρκετά διάσημος ακτιβιστής υπέρ των δικαιωμάτων των Οροθετικών και των ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπων, κάποιοι προέταξαν αρνητικά αυτές τις δράσεις του, υπεραμυνόμενοι της -κατά γενική ομολογία- καταδικαστέας στάσης της πλειοψηφίας του κόσμου που είχε συγκεντρωθεί έξω από το περί ον ο λόγος κοσμηματοπωλείο τη δεδομένη ημέρα (και όχι μόνο).

“Ο προσανατολισμός αυτού του παιδιού δεν έπρεπε καν να αναφερθεί – ηταν ένα προσωπικό δεδομένο. Δυστυχώς το έβγαλαν, το προέταξαν πρώτο και μάλιστα και τα κόμματα και μάλιστα και η κυβέρνηση ακόμη, το πρόταξαν ως πρώτο προκειμένου να πουν τι; Ότι δεν έπρεπε να σκοτωθεί αυτό το παιδί. Μα, αλίμονο αν ο προσανατολισμός επιτρέπει να σκοτώνουμε ή να μην σκοτώνουμε κάποιον. Φαίνεται ότι έχουμε πολυ δρόμο να κάνουμε ακόμα στην ελληνική κοινωνία για να γινουμε άνθρωποι. Κι ακόμα πιο πολύ δρόμο για να γίνουμε χριστιανοί. Είδα δηλαδή πράγματα πολύ άσχημα και ντράπηκα για τα όσα ειπώθηκαν αυτές τις μέρες” σχολίασε επίσης ο κος Άνθιμος δίνοντας έτσι και τη δική του οπτική στη δημόσια συζήτηση που έχει προκαλέσει ο θάνατος του 33χρονου Ζακ.

Επί της υπόθεσης Κωστόπουλου αυτής καθαυτής πάντως, το τοπίο παραμένει θολό καθώς αναμένονται τα αποτέλεσματα των εξετάσεων που έχουν παραγγείλει οι ιατροδικαστές μετά την αδυναμία τους να προσδιορίσουν την αιτία του θανάτου του και το μόνο δεδομένο που έχει προστεθεί είναι ότι το μαχαίρι που λέχθηκε ότι κρατούσε ο Ζακ, δεν φέρει δαχτυλικά του αποτυπώματα.

Ο θάνατος του πάντως, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων ειδικά από μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας όμως βαθμηδόν συμμετέχουν σε αυτές ακόμη και μέλη της διεθνούς πανεπιστημιακής κοινότητας.