Μεγάλη αίσθηση προκαλούν όσα είπε ο Ερντογάν στην ομιλία του στην Κομοτηνή

Αφού η πρόσβαση των δημοσιογράφων στο ξενοδοχείο Chrs and Eve της Κομοτηνής, όπου έγινε η ομιλία του Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν ήταν σχεδόν απαγορευμένη για τους (Έλληνες) δημοσιογράφους, ας δούμε τι είπε ο Τούρκος Πρόεδρος με βάση το ρεπορτάζ του εθνικού τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων anadolu (ακολουθεί μετάφραση του ρεπορτάζ του anadolu και στο τέλος το link με το αγγλικό κείμενο):

“Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε την Παρασκευή ότι η Αθήνα πρέπει να εφαρμόσει τα δικαιώματα των μελών της τουρκικής-μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης

«Περιμένουμε την εφαρμογή της απόφασης του ΕΔΔΑ», είπε ο Ρ.Τ. Ερντογάν επισκεπτόμενος την περιοχή της Θράκης, όπου ζουν 150.000 μέλη της τουρκικής μειονότητας

Η μειονότητα πρεπει να επωφελείται από τη Συνθήκη της Λωζανης (1923), το ερυωπαϊκό κεκτημένο, αλλά και το διεθνές πλαίσιο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είπε ο Πρόεδρος από την Κομοτηνή, που είναι μία σημαντική πόλη της  Δυτικής Θράκης, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με μια απόφαση του ΕΔΔΑ του 2008, το δικαίωμα των Τούρκων της Θράκης να χρησιμοποιούν τον όρο “τουρκικός” στις επωνυμίες Συλλόγων, ήταν εγγυημένο, όμως η Αθήνα δεν εφάρμοσε την απόφαση, παρεμποδίζοντας τον αυτοπροσδιορισμό των Τουρκικών συλλογικοτήτων.

Ο Ερντογάν είπε πως αν η Ελλάδα επιλύσει τα προβλήματα της μειονότητας, αυτό θα φέρει πιο κοντά την Αθήνα με την Άγκυρα.

«Οι Έλληνες δεν θα πρέπει να απαιτούν την αφομοίωση των ομοεθνών μου», είπε ο Ερντογάν.

«Επειδή εμείς ως Τουρκία, δεν το έχουμε απαιτήσει αυτό από καμία εθνική μειονότητα, και ούτε θα το κάνουμε».

Ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία έχει κάνει σημαντική πρόοδο στη βελτίωση της διαβίωσης της ελληνικής μειονότητας στο έδαφός της.

«Πιστεύουμε οτι είναι δικαίωμα μας, να ζητάμε από την Ελλάδα να κάνει το ίδιο», συμπλήρωσε.

Γέφυρα μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας

Νωρίτερα (σ.σ. από την ομιλία στο ξενοδοχείο Chris & Eve) μιλώντας στο μειονοτικό σχολείο της Κομοτηνής Τζελάλ Μπαγιάρ, ο Ερντογάν αποκάλεσε την τουρκική μειονότητα ως «γέφυρα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

Ο Εντογάν είπε ότι η μειονοτικοί έχουν κερδίσει τον αγώνα για την επιβίωσή τους και τους εγκωμίασε γι αυτό.

«Στο ελληνικό κοινοβούλιο υπάρχουν τέσσερις εκπρόσωποι της μειονότητας» είπε ο Ερντογάν και συμπλήρωσε ότι αυτοί οι βουλευτές «πρέπει να κάνουν πολλά και να γίνουν η φωνή της μειονότητας»

Είπε ακόμα ότι αν τα προβλήματα αυτά λυθούν, η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα ειναι διασφαλισμένη […]”

Το πρωτότυπο: http://aa.com.tr/en/europe/greece-must-abide-by-echr-rulings-on-minority-turks/999068