Η Μάρθα Φριντζήλα ήταν η καλλιτέχνιδα που έντυσε φέτος με τη φωνή της, τη νύχτα της αυγουστιάτικης πανσελήνου στην Αλεξανδρούπολη. Η πολυσχιδής καλλιτέχνις ήταν η φετινή προσκεκλημένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου για την καθιερωμένη ετήσια συναυλία του Αυγούστου στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσημβρίας – Ζώνης (η οποία υποστηρίζεται οικονομικά και από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης).
Συνοδευόμενη από τον Τάκη Φαραζή στο πιάνο, η Μάρθα Φριντζήλα ερμήνευσε ένα custom – made πρόγραμμα, όπως είπε, που το έφτιαξαν ειδικά για την συγκεκριμένη βραδιά στην Αλεξανδρούπολη και το οποίο ήταν ουσιαστικά μία μουσική βόλτα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη, της Βάσως Αλαγιάννη, του Θανάση Παπακωνσταντίνου, του Δημήτρη Λάγιου και άλλων, με τραγούδια παραδοσιακά, αλλά και με τραγούδια από την Ισπανία, την Κούβα και την Ιταλία η Μάρθα Φριντζήλα και ο Τάκης Φαραζής έδωσαν μια ξεχωριστή νότα στην αυγουστιάτικη νύχτα δίπλα στο κύμα και κάτω από το φως της Πανσελήνου του Οξύρρυγχου.
Το “κρυμμένο” μήνυμα στους στίχους της Νένας Βενετσάνου
Εκτός από σπουδαία καλλιτέχνιδα, η Μάρθα Φριντζήλα είναι και ένας άνθρωπος κοινωνικά ευαίσθητος και ευαισθητοποιημένος και πολλές φορές έχει εκφράσει τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και τις θέσεις της για τα κακώς κείμενα που συμβαίνουν γύρω ή/και στη χώρα μας.
Αυτή τη φορά, στην Αλεξανδρούπολη, επέλεξε να στείλει ένα κοινωνικό μήνυμα μέσα από τους στίχους του τραγουδιού “Λιλήθ” της Νένας Βενετσάνου, κι έτσι μας προέτρεψε να σκεφτούμε τη θέση της γυναίκας, την ανισότητα των φύλων και την έξαρση της πατριαρχίας, βάζοντας τη χροιά της σε στίχους όπως “Ζούμε άχαρες, μικρές ζωές / Ποιά τα μάγια θα μας λύσει; / Μες τα σπίτια ζούμε σιωπηλές / Ποιά το φόβο θα νικήσει;“
Αποκατεστημένος ο αρχαιολογικός χώρος της Μεσημβρίας – Ζώνης
Αν και η αυγουστιάτικη συναυλία αποτελεί πλέον θεσμό για τον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο στην πανσέληνο, η φετινή διοργάνωση είχε κάτι ξεχωριστό: ήταν η πρώτη μετά την αποκατάσταση των ζημιών που είχε υποστεί ο χώρος από τη μεγάλη φωτιά του Αυγούστου του 2023. Ωστόσο, χάρη στην εργασία και τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και με την κατάλληλη αξιοποίηση κοινοτικών και εθνικών πόρων, ο χώρος αποκαταστάθηκε και είναι πλέον κανονικά επισκεψιμος για το κοινό.
Cover photo: Φένια Παρδαλίδου / @facebook