Search
Close this search box.
Λειτουργία του νέου τερματικού LNG στην Αλεξανδρούπολη από την 1η Οκτωβρίου 2024

Στις 1 Οκτωβρίου 2024 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ο νέος τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με δήλωση του Υπουργού Ενέργειας της Βουλγαρίας, Βλαντιμίρ Μαλίνοφ. Η ανακοίνωση αυτή έγινε την Τρίτη, 13 Αυγούστου 2024, μετά από την επιθεώρηση των έργων στις εγκαταστάσεις της πλατφόρμας, παρουσία εκπροσώπων της εταιρείας Gastrade.

Ο νέος τερματικός σταθμός, ο οποίος αρχικά είχε προγραμματιστεί να λειτουργήσει τον Απρίλιο του 2024, καθυστέρησε λόγω τεχνικών ζητημάτων που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της σύνδεσης της πλατφόρμας αερίου με τον αγωγό. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε πρόβλημα με το νερό στον αγωγό, το οποίο όμως επιλύθηκε χωρίς πρόσθετο οικονομικό κόστος, μέσω μιας μη παρεμβατικής μεθόδου που χρησιμοποίησε ελεγχόμενη παροχή φυσικού αερίου από την πλατφόρμα επαναεριοποίησης στο ελληνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου.

Ο Μαλίνοφ τόνισε ότι όλες οι διαδικασίες αδειοδότησης για το νέο τερματικό LNG έχουν ολοκληρωθεί και ανέφερε ότι οι εταιρείες που πρόκειται να παραδώσουν υγροποιημένο φυσικό αέριο στον σταθμό αναμένεται να δηλώσουν τον αριθμό των φορτίων τους έως τις 15 Αυγούστου. Τα ακριβή slots για την παράδοση του LNG θα κατανεμηθούν έως τα τέλη Αυγούστου.

Η έναρξη λειτουργίας του τερματικού σταθμού συμπίπτει με την έναρξη του νέου έτους φυσικού αερίου και αναμένεται να προσφέρει σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια των προμηθειών φυσικού αερίου για την επερχόμενη χειμερινή περίοδο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αυτή η εξέλιξη αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, δεδομένου του ενδεχομένου διακοπής της μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας από τις αρχές του επόμενου έτους.

Το έργο αυτό αποτελεί στρατηγικό πυλώνα για την ενεργειακή υποδομή της περιοχής, προσφέροντας έναν κρίσιμο διάδρομο για την παράδοση υγροποιημένου φυσικού αερίου από εναλλακτικές πηγές, γεγονός που ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου.

Πηγή: energypress.gr.