Ένα σοβαρό πλήγμα δέχονται τις τελευταίες ημέρες οι επαγγελματίες εστίασης στη Σαμοθράκη, καθώς έχουν αφαιρέσει από τις κάρτες των μενού το κατσίκι (με όποιο τρόπο και αν ήταν μαγειρεμένο). Αυτό συμβαίνει κατόπιν της σχετικής απαγόρευσης που έχει εκδώσει η κυβέρνηση για τα αιγοπρόβατα μετά την εμφάνιση κρουσμάτων Πανώλης Μικρών Μυρηκαστικών στην χώρα.
Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει θέσει σε εφαρμογή απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια, η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή 11/08 (τότε τα μέτρα θα επενεξεταστούν).
Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι δυνατή η διάθεση κατσικιού, αλλά από την άλλη το κατσίκι αποτελεί γαστρονομικό σήμα κατατεθέν για τη Σαμοθράκη, ενώ υπάρχουν καταστήματα εστίασης που βασίζουν το μενού και την κατανάλωσή τους σε αυτό.
Επομένως η συγκεκριμένη απαγόρευση, πέρα από τους κτηνοτρόφους και τους κρεοπώλες που πλήττει άμεσα, πλήττει και καταστηματάρχες εστίασης, τουλάχιστον στο νησί της Σαμοθράκης, ειδικά στη δεδομένη χρονική περίοδο που η τουριστική κίνηση είναι αρκετά αυξημένη.