Search
Close this search box.
Η Ιατρική Κοινότητα ενάντια στην πρόταση επίταξης ιδιωτών γιατρών: Αντιδράσεις και Κινητοποιήσεις

Σε έντονες αντιδράσεις προχώρησε η ιατρική κοινότητα μετά την κατάθεση στη Βουλή της πρόσθετης διάταξης του Υπουργείου Υγείας στο νομοσχέδιο περί ψυχικής υγείας. Η διάταξη αυτή επιτρέπει την επίταξη ιδιωτών γιατρών για την κάλυψη των κενών στη στελέχωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), μια κίνηση που ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) χαρακτηρίζει ως επαίσχυντη.

Οι βασικοί λόγοι αντίδρασης

Απαξίωση του ΕΣΥ

Τα κενά στη στελέχωση του ΕΣΥ δεν προέκυψαν τυχαία ή αιφνιδιαστικά. Αποτελούν αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης απαξίωσης του συστήματος και της αποτυχίας του Υπουργείου Υγείας να θεσμοθετήσει τα απαραίτητα κίνητρα για τις άγονες και προβληματικές περιοχές, παρόλο που αυτά είναι νομοθετημένα εδώ και ένα χρόνο. Η πολιτεία αρνείται να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου, οι οποίες επιτάσσουν την αποκατάσταση των μισθών των γιατρών στα προ μνημονίων επίπεδα.

Καθυστερήσεις και ελλείψεις στις προκηρύξεις θέσεων

Οι προκηρύξεις θέσεων παραμένουν ελάχιστες, με τα κενά να υπερβαίνουν τις 6.000 και τις κρίσεις να καθυστερούν αδικαιολόγητα. Το Υπουργείο Υγείας, με την επονείδιστη ρύθμιση που εισάγει προς ψήφιση, προσπαθεί να συγκαλύψει την ανικανότητά του, χρησιμοποιώντας αυταρχικές μεθόδους.

Αυταρχικές μεθοδεύσεις

Η πρόταση για επίταξη θεωρείται αυταρχική και προσβλητική, ιδίως μετά την αυτοθυσία που επέδειξε η ιατρική κοινότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η άρση της δυνατότητας συνταγογράφησης χρησιμοποιείται ως μέτρο εξαναγκασμού των γιατρών που αρνούνται να συμμορφωθούν με τις μεθοδεύσεις του Υπουργείου Υγείας. Η συνταγογράφηση αποτελεί ένα σύγχρονο μέσο για τη διεκπεραίωση της θεραπείας των ασθενών και όχι προνόμιο των γιατρών, όπως παραπλανητικά ισχυρίζεται ο υπουργός.

Επιπτώσεις των μέτρων

  • Αποφυγή άγονων περιοχών: Οι γιατροί ειδικοτήτων σε έλλειψη θα αποφεύγουν τα νησιά και τις άγονες περιοχές.
  • Μείωση ενδιαφέροντος για ανεπιθύμητες ειδικότητες: Οι ανεπιθύμητες ειδικότητες θα προσελκύουν ολοένα και λιγότερους νέους γιατρούς.
  • Οπισθοδρόμηση του θεσμού του προσωπικού ιατρού: Ο θεσμός του προσωπικού ιατρού θα υποχωρήσει, με αποτέλεσμα να ευνοούνται κυρίως οι ασθενείς της κεντρικής Ευρώπης.

Θέση του ΠΙΣ

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δεσμεύεται να εξαντλήσει όλα τα νομικά μέσα, εντός και εκτός της χώρας, για την ακύρωση των επίμαχων ρυθμίσεων. Καλεί τους ιατρούς βουλευτές να αναλογιστούν την ευθύνη τους και να μην υπερψηφίσουν διατάξεις που υποβαθμίζουν το ιατρικό λειτούργημα και δημιουργούν προηγούμενο για την επίταξη άλλων επαγγελματικών κλάδων.

Κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες

Ο ΠΙΣ προτρέπει τους Ιατρικούς Συλλόγους να αναλάβουν πρωτοβουλίες όπως:

  • Μη συνταγογράφηση και μη έκδοση ή εκτέλεση παραπεμπτικών από την Παρασκευή 26 Ιουλίου μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου.
  • Ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και των ασθενών για τους λόγους κινητοποίησης της ιατρικής κοινότητας μέσω συνεντεύξεων τύπου και ανακοινώσεων.

Ο ΠΙΣ θα τοποθετηθεί μέσω του Προέδρου του κατά την ακρόαση φορέων στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και θα συγκαλέσει διάσκεψη με τους προέδρους όλων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας για την εξέταση περαιτέρω κινήσεων. Αναμένεται επίσης συνέντευξη τύπου, της οποίας η ακριβής ημερομηνία και ώρα θα ανακοινωθούν με νεότερο δελτίο τύπου.