Search
Close this search box.
Θέσεις του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων σχετικά με το νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση

Ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ) εκφράζει την αντίθεσή του στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και ζητά την απόσυρσή του, προτείνοντας την έναρξη διαλόγου από μηδενική βάση.

Αντιδράσεις για την ενοποίηση υπηρεσιών πρόληψης και θεραπείας εξαρτήσεων

Ο ΣΕΨ κρίνει ότι η ενοποίηση των υπηρεσιών πρόληψης και αντιμετώπισης εξαρτήσεων δεν αποτελεί πρόοδο, αλλά οπισθοδρόμηση που θα έχει σοβαρές συνέπειες για την ελληνική κοινωνία. Η πρόταση του νομοσχεδίου για ένα μονοδιάστατο ιατροκεντρικό μοντέλο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των χρηστών ουσιών, των οικογενειών τους και της κοινωνίας. Ο ΣΕΨ τονίζει την ανάγκη πολυδιάστατης στήριξης με εξειδικευμένη παροχή ιατρικών, ψυχολογικών και κοινωνικών υπηρεσιών και ζητά ενίσχυση των ψυχολογικών υπηρεσιών στα προγράμματα πρόληψης.

Προτάσεις για ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε περιπτώσεις κρίσεων

Ο ΣΕΨ προτείνει την ενσωμάτωση προτάσεων της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων των Ψυχολόγων (EFPA) στο Άρθρο 15 του νομοσχεδίου, που αφορά την παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε περιπτώσεις ανθρωπογενών κρίσεων και φυσικών καταστροφών. Η EFPA υπογραμμίζει τη σημασία της σωστής οργάνωσης της ψυχολογικής υποστήριξης μετά από καταστροφές για την προστασία της ψυχικής υγείας των πολιτών και την αύξηση της ανθεκτικότητάς τους στον ψυχικό τραυματισμό.

Βασικές προτάσεις της EFPA

  1. Δωρεάν ψυχοκοινωνική φροντίδα: Νομοθετική ρύθμιση για δωρεάν παροχή ψυχοκοινωνικής φροντίδας και εξειδικευμένης ψυχολογικής υποστήριξης στους επιζήσαντες, τους συγγενείς των θυμάτων και τους διασώστες μετά από καταστροφές.
  2. Ενσωμάτωση στον εθνικό σχεδιασμό: Ενσωμάτωση των προτάσεων στον εθνικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση καταστροφών και τη διαχείριση κρίσεων.
  3. Αξιόπιστη ψυχολογική υποστήριξη: Καθορισμός πλαισίου για την αξιόπιστη παροχή ψυχολογικής υποστήριξης μετά από καταστροφές.
  4. Ειδική πρόβλεψη για ευπαθείς ομάδες: Παροχή κατάλληλης ψυχολογικής υποστήριξης για παιδιά και άλλες ευπαθείς ομάδες.
  5. Χαρτογράφηση αναγκών: Χαρτογράφηση των ειδικότερων αναγκών κάθε χώρας.
  6. Διακρατική συνεργασία: Συνεργασία με άλλες χώρες για την ανταλλαγή εμπειριών και ενημέρωση για βέλτιστες πρακτικές.
  7. Εκπαίδευση επαγγελματιών και εθελοντών: Εκπαίδευση επαγγελματιών και εθελοντών για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών ψυχολογικής υποστήριξης και πρόληψη του Β’ βαθμού ψυχικού τραυματισμού.
  8. Εκπαίδευση ψυχολόγων: Ανάπτυξη προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών στην ψυχολογία της αντιμετώπισης καταστροφών και διαχείρισης κρίσεων.

Ο ΣΕΨ τονίζει την ανάγκη για διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών ψυχολογικής υποστήριξης και την προστασία της δημόσιας υγείας μέσω κατάλληλης εκπαίδευσης και εξειδίκευσης των ψυχολόγων.