Συχνά, αφαιρούμε τη φλούδα από τα φρούτα και τα λαχανικά μας για να φτάσουμε στη ζουμερή σάρκα τους. Ωστόσο, το εξωτερικό στρώμα είναι, σε πολλές περιπτώσεις, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και φυτικές ίνες.
Σύμφωνα με τη διαιτολόγο Μισέλ Ρούθενστάιν, «οι φλούδες είναι μια υποτιμημένη υπερτροφή, αφού περιέχουν μια ποικιλία από υγιεινές ενώσεις, που συνήθως οι άνθρωποι πετάμε στα σκουπίδια».
Βρώσιμες και Θρεπτικές Φλούδες
1. Ακτινίδιο Η φλούδα του ακτινιδίου διπλασιάζει την ποσότητα των φυτικών ινών και παρέχει επιπλέον δόσεις βιταμινών Ε και C και πολυφαινολών. Καταναλώνοντας δύο ακτινίδια την ημέρα, με τη φλούδα τους, καλύπτουμε όλες τις ημερήσιες ανάγκες μας σε βιταμίνη C.
2. Ντομάτα Η φλούδα της ντομάτας είναι πλούσια σε λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ενισχύει το κολλαγόνο και προστατεύει το δέρμα μας από τις βλαβερές ακτίνες UVA και UVB, αφήνοντάς το πιο λείο και νεανικό. Η φλούδα της ντομάτας έχει 2,5 φορές περισσότερο λυκοπένιο από το εσωτερικό της.
3. Εσπεριδοειδή (Πορτοκάλια, Λάιμ, Λεμόνια) Οι φλούδες των εσπεριδοειδών περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις φυτικών ινών, βιταμινών και αντιοξειδωτικών, προάγοντας την πέψη και την καλή λειτουργία του εντέρου και του ανοσοποιητικού συστήματος. Μπορούμε να ενσωματώσουμε το ξύσμα τους σε μη αλκοολούχα ποτά και ορισμένα πιάτα.
4. Πατάτα Η φλούδα της πατάτας είναι πλούσια σε βιταμίνες C, κάλιο, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και φώσφορο, προσφέροντας επιπλέον φυτικές ίνες που προάγουν την υγεία του εντέρου και το αίσθημα κορεσμού. Διαθέτει επίσης αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
5. Καρότο Η φλούδα του καρότου είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά όπως η βήτα-καροτίνη, ζωτικής σημασίας για την καλή όραση, το δέρμα και το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες και μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.
6. Μήλο Η φλούδα του μήλου είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών και μετάλλων, κυρίως βιταμίνης C και καλίου, και είναι γεμάτη φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην καλύτερη πέψη και στη διαχείριση του βάρους.
7. Σταφύλια Η φλούδα των σταφυλιών είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως η ρεσβερατρόλη, οι ανθοκυανίνες και τα φλαβονοειδή, που καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες και μειώνουν τα επίπεδα της φλεγμονής στο σώμα. Η ρεσβερατρόλη έχει συνδεθεί με την υποστήριξη της υγείας της καρδιάς και την προστασία έναντι ορισμένων τύπων καρκίνου.
8. Καρπούζι Ο φλοιός του καρπουζιού περιέχει κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και μειώνει την αρτηριακή πίεση, ενώ είναι γεμάτος φυτικές ίνες και βιταμίνες, όπως οι C και B6, σημαντικές για το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί να αναμειχθεί σε σμούθις ή σαλάτες.
Προσοχή στις Μη Βρώσιμες Φλούδες
Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι όλες οι φλούδες ασφαλείς για κατανάλωση. Για παράδειγμα, η φλούδα του μάνγκο περιέχει ουρουσιόλη, που μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια φρούτα και λαχανικά μπορούμε να καταναλώνουμε ολόκληρα, ώστε να επωφεληθούμε πλήρως από τα θρεπτικά συστατικά που προσφέρουν οι φλούδες τους.