Search
Close this search box.
Πρόγραμμα Παρακολούθησης Ορνιθοπανίδας Μέσω Πομπών: Σημαντικές Ανακαλύψεις για τον Γερακαετό

Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς του ΟΦΥΠΕΚΑ υλοποιεί ένα εξαιρετικά σημαντικό πρόγραμμα παρακολούθησης της ορνιθοπανίδας μέσω πομπών, με στόχο την κατανόηση των μεταναστευτικών κινήσεων του Γερακαετού (Hieraaetus pennatus). Ο Γερακαετός, γνωστός και ως Σταυραετός, είναι ένα πλήρως μεταναστευτικό είδος που αναπαράγεται στην Ελλάδα την άνοιξη και μεταναστεύει προς την υποσαχάρια Αφρική το φθινόπωρο.

Είδος Υπό Κίνδυνο

Ο Γερακαετός είναι χαρακτηρισμένο ως Κινδυνεύον είδος, με τον αναπαραγόμενο στην Ελλάδα πληθυσμό του να υπολογίζεται σε μόλις 50-100 ζευγάρια. Αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη για την προστασία και παρακολούθηση του είδους.

Δράση και Αποτελέσματα του Προγράμματος

Μέχρι σήμερα, η Μονάδα Διαχείρισης έχει τοποθετήσει πομπούς σε τέσσερις νεαρούς Γερακαετούς. Οι μέχρι τώρα καταγραφές από τους πομπούς έχουν αποκαλύψει ενδιαφέροντα στοιχεία για τις μεταναστευτικές διαδρομές τους:

  • Πρώτος Γερακαετός: Ξεχείμωνιασε στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας και τώρα βρίσκεται στην περιοχή του Ιράκ.
  • Δεύτερος Γερακαετός: Ξεχείμωνιασε στο Νίγηρα και τώρα βρίσκεται στην περιοχή του Ικονίου στην Τουρκία.
  • Τρίτος Γερακαετός: Ξεχείμωνιασε στο Νότιο Σουδάν – Τζιμπουτί και τώρα βρίσκεται στην περιοχή της Ιορδανίας.
  • Τέταρτος Γερακαετός: Ξεχείμωνιασε στην Ερυθραία και τώρα βρίσκεται στην περιοχή του Ιράκ.

Σημαντικές Παρατηρήσεις

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα πουλιά που φέρουν πομπούς είναι νεαρά και η μεταναστευτική τους συμπεριφορά μπορεί να διαφέρει από αυτή των ενηλίκων. Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται είτε να μην επιστρέψουν στην Ελλάδα ή να επιστρέψουν με καθυστέρηση.

Υλοποίηση της Δράσης

Η δράση τοποθέτησης των πομπών υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕΠΕΡΑΑ. Η παρακολούθηση των μεταναστευτικών διαδρομών του Γερακαετού αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα για την κατανόηση των αναγκών του είδους και την ανάπτυξη στρατηγικών για την προστασία του.

Η συνέχιση και επέκταση τέτοιων προγραμμάτων είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των κινδυνευόντων ειδών και την προστασία της βιοποικιλότητας της περιοχής μας.