Search
Close this search box.
Πρωτοβουλίες για την Ακτοπλοϊκή Σύνδεση Βορείου Αιγαίου με την Αλεξανδρούπολη

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, συνεχίζει τις προσπάθειές της για την ενίσχυση της συγκοινωνιακής σύνδεσης μεταξύ του Βορείου Αιγαίου και της Αλεξανδρούπολης.

Σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, κ. Κ. Μουτζούρη, στην Αλεξανδρούπολη και της ανταλλαγής επιστολών μεταξύ των δύο περιφερειών, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, κ. Ε. Πουλιλιός, απέστειλε επιστολή στην εταιρεία Seajet Ferries. Η επιστολή αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τονίζοντας τα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να προκύψουν για τις τοπικές οικονομίες και τις κοινωνίες των δύο περιοχών.

Αναγκαιότητα Ακτοπλοϊκής Σύνδεσης

Ο κ. Πουλιλιός επισημαίνει ότι η σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με τη Λήμνο και τη Μυτιλήνη αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων και των επιχειρηματιών της περιοχής. Η συγκεκριμένη γραμμή υπήρχε στο παρελθόν και είχε σημαντικό ρόλο στη διακίνηση αγαθών και επιβατών μεταξύ των νομών Έβρου και Λέσβου. Κατά την περίοδο 2007-2008, υπήρχε δρομολόγιο μεταξύ Μυτιλήνης και Αλεξανδρούπολης κάθε 15 ημέρες, κατά το οποίο διακινούνταν σημαντικές ποσότητες εμπορευμάτων.

Οικονομικές και Κοινωνικές Προοπτικές

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχει ο κ. Πουλιλιός, η Λέσβος έχει μεγάλη ζήτηση σε ζωοτροφές λόγω του μεγάλου ζωικού κεφαλαίου και της μειωμένης τοπικής παραγωγής ζωοτροφών. Κατά το παρελθόν, φορτώνονταν από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σημαντικές ποσότητες ζωοτροφών, γεγονός που σήμερα απαιτείται να γίνεται μέσω Θεσσαλονίκης, αυξάνοντας το κόστος μεταφοράς. Παράλληλα, η αγροτική περιοχή των Φερών διακινεί ετησίως περίπου 6.500 τόνους τριφυλλιού προς τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Η αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης θα ωφελήσει όχι μόνο τον τομέα των ζωοτροφών αλλά και άλλους τομείς της οικονομίας, όπως τα τυροκομικά προϊόντα, τα κρασιά και άλλα τοπικά προϊόντα, προσφέροντας ώθηση στην τοπική και τουριστική ανάπτυξη.

Πρόταση Δρομολογίου

Με βάση τα παραπάνω, ο κ. Πουλιλιός ζητά από την εταιρεία Seajet Ferries να εξετάσει το ενδεχόμενο πραγματοποίησης ενός δρομολογίου την εβδομάδα μεταξύ Μυτιλήνης και Αλεξανδρούπολης για την καλοκαιρινή περίοδο. Η Περιφέρεια είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε επιπλέον υποστήριξη χρειαστεί.