Search
Close this search box.
Ορεστεία 2024: Εβδομάδα Πολιτισμού και Μνήμης στην Ορεστιάδα

Ο Δήμος Ορεστιάδας διοργανώνει τις εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης των Ορεστείων 2024, με αφορμή τη συμπλήρωση 101 χρόνων από την ίδρυση της Νέας Ορεστιάδας. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 24 έως τις 30 Ιουνίου στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο της πόλης και σε άλλους χώρους.

Δευτέρα 24 Ιουνίου

Η εβδομάδα των εκδηλώσεων ξεκινά με τη μουσικοχορευτική παράσταση «Από την Κωνσταντινούπολη στην Κρήτη και στην Κύπρο, μια αγκαλιά Ελλάδα» από τον Μορφωτικό Σύλλογο «Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Νέας Ορεστιάδας και Περιφέρειας». Στη σκηνή θα εμφανιστούν η Ενόργανη Θρακική Χορωδία, η Χορωδία «Ιφιγένεια» και το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου «Στέγη Ελληνικού Λαϊκού Πολιτισμού».

Τρίτη 25 Ιουνίου

Η δεύτερη ημέρα είναι αφιερωμένη στη γυμναστική και τον χορό με την παράσταση «Χορός – Ρυθμός – Κίνηση – Έκφραση» από τον Γυμναστικό Αθλητικό Σύλλογο Ορεστιάδας ΑΜΙΛΛΑ ΑΠ. ΠΡΟΚΟΒΑΣ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ενόργανη, ρυθμική, ακροβατική γυμναστική, hip hop, μοντέρνο και σύγχρονο χορό.

Τετάρτη 26 Ιουνίου

Στις 19:30, στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Δήμου Ορεστιάδας, θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Ο κρίκος» της Κυριακής Καζακίδου από τις Εκδόσεις ΛΥΧΝΑΡΙ. Στη συνέχεια, στις 21:00, στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο, θα πραγματοποιηθεί η μουσικοχορευτική παράσταση «Για διες καράβια στο γιαλό» από τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο Νεολαίας Ν. Ορεστιάδας «Οι Θράκες».

Πέμπτη 27 Ιουνίου

Η ημέρα περιλαμβάνει την εκδήλωση βράβευσης για το διαγωνισμό μικροδιηγήματος με θέμα την Ορεστιάδα στις 19:00 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ορεστιάδας και τη μουσικοχορευτική παράσταση «Μου ‘ταξες ταξίδι να με πας» στις 21:00 στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο.

Παρασκευή 28 Ιουνίου

Η κεντρική πλατεία Ορεστιάδας θα φιλοξενήσει εθελοντική αιμοδοσία από τις 9:00 έως τις 14:00 και ενημερωτική καμπάνια για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών από τις 18:00 έως τις 20:00. Το βράδυ, στις 21:00, θα πραγματοποιηθεί η 4η Γιορτή Εμπορίου από τον Εμπορικό Σύλλογο Ορεστιάδας και η καλοκαιρινή παράσταση της Σχολής Χορού του Δήμου Ορεστιάδας.

Σάββατο 29 Ιουνίου

Στις 19:00 θα τελεστεί Αρχιερατικός Εσπερινός στην Ιερά Μονή Αγίας Σκέπης & Αγίας Παρασκευής Νέας Βύσσας. Το βράδυ, στις 21:00, θα πραγματοποιηθεί το 3ο Απολλώνιο Χορωδιακό Φεστιβάλ του Μουσικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Απόλλων» Ορεστιάδας στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο.

Κυριακή 30 Ιουνίου

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με τον Όρθρο και την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στις 7:00 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων και τη Δοξολογία για την ίδρυση της Νέας Ορεστιάδας στις 10:15. Ακολουθούν επιμνημόσυνη δέηση στους ιδρυτές της πόλης, τρισάγιο και κατάθεση στεφάνου στην προτομή του Μητροπολίτου Αδριανουπόλεως και Νέας Ορεστιάδας Πολυκάρπου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Στις 13:00 θα πραγματοποιηθεί η 17η Συνάντηση των απανταχού Ορεστιαδιτών και φίλων στο Άλσος Αδριανουπόλεως (Πευκώνας) Ορεστιάδας. Η εβδομάδα των εκδηλώσεων θα ολοκληρωθεί με τη συναυλία της Κατερίνας Κούκα στις 21:00 στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των Ορεστείων 2024, θα υπάρχουν παράλληλες εκθέσεις κεραμικής και δημιουργιών από μαθητές του Πολιτιστικού Πολύκεντρου στο χώρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ορεστιάδας από τις 6μμ έως τις 9μμ.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.