Search
Close this search box.
Ευρωεκλογές 2024 – Η Ροδόπη και η Ξάνθη δεν ήταν μπλε – βάφτηκαν DEB

“Σήμερα ο κάθε μειονοτικός που πήγε στην κάλπη και ψήφισε το DEB, είπε ‘είμαι Τούρκος” δήλωσε στην εφημερίδα “Χρόνος” της Κομοτηνής η Τσιγδέμ Ασάφογλου, πρόεδρος του Μειονοτικού Κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ ή DEB), που σάρωσε στις ευρωεκλογές σε Ροδόπη και Ξάνθη.

Οι δύο από τους τρεις νομούς της Θράκης, λοιπόν, άναψαν πράσινο φως στην αυτοπροσδιοριζόμενη ως Τουρκάλα, επικεφαλής του DEB να κάνει επονείδιστες δηλώσεις που δεν αντίκεινται μόνο στο κοινό περί πατριωτισμού αίσθημα, αλλα υπερβαίνουν ευθαρσώς τα εσκαμμένα και θέτουν σε αμφισβήτηση τη Συνθήκη της Λωζάνης, που ορίζει ρητά ότι η μειονότητα της Θράκης είναι θρησκευτική και όχι εθνική.

Μπορεί το DEB να μην στέλνει εκπρόσωπό του στο Ευρωκοινοβούλιο, ωστόσο όντως έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα που μεταφράζεται εύκολα, γρήγορα και απλά: στη Θράκη υπάρχει μία μειονότητα που αυτοπροσδιορίζεται ως τουρκική χωρίς κανένα νομικό έρεισμα, αλλά τι θα γίνει αν οι διεκδικήσεις υπερβούν κάποτε τον προσδιορισμό και περάσουν σε άλλο επίπεδο;

Η επικράτηση του DEB σε δύο νομούς δεν είναι αστείο, ούτε αμελητέο γεγονός. Είναι μια δυνατή καμπάνα που χτυπάει δίπλα στα αυτιά μας και ταυτόχρονα είναι και μια “γυάλινη” σφαίρα, που μας λέει τα μελλούμενα. Για όσους δεν γνωρίζουν το DEB υποστηρίζεται ανοικτά και σθεναρά από τους απογόνους του Αχμέτ Σαδίκ, που είχε υπάρξει βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου και είχε σκοτωθεί σε τροχαίο δυστύχημα, όμως είχε υπάρξει πρωτεργάτης στην εγκαθίδρυση του αλυτρωτισμού στους κόλπους της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.

Άλλωστε το DEB χρησιμοποιεί συστηματικά τις Ευρωεκλογές για να κάνει επιδείξης ισχύος και να συσπειρώνει γύρω του “Τούρκους” κατά την Ασάφογλου. Και μετά να τρίβει στα μούτρα της ελληνικής κυβέρνησης (όποια κι αν είναι αυτή κάθε φορά) τα “καταπατημένα δικαιώματα” και άλλα τέτοια φαιδρά που όμως πλέον λαμβάνουν επικίνδυνες διαστάσεις.