Search
Close this search box.
Δωρεάν Self Test για Καρκίνο Παχέος Εντέρου σε 2,8 Εκατομμύρια Πολίτες

Μέσω των φαρμακείων θα ξεκινήσει η δωρεάν διανομή self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου σε 2,8 εκατομμύρια Έλληνες, άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 50-69 ετών, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπεγράφη σήμερα (5 Ιουνίου 2024).

Το Πρόγραμμα

Το πρόγραμμα «Προληπτικές Διαγνωστικές Εξετάσεις για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου» περιλαμβάνει:

  • Δωρεάν Self Test: Οι πολίτες μπορούν να προμηθεύονται τα τεστ από τα συνεργαζόμενα φαρμακεία.
  • Κλινική Αξιολόγηση: Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος από το self test, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν δωρεάν συνεργαζόμενο γαστρεντερολόγο/ενδοσκόπο.
  • Διαγνωστική Κολονοσκόπηση και Βιοψία: Εάν απαιτηθεί, οι διαγνωστικές αυτές εξετάσεις θα γίνονται δωρεάν, βάσει των συστάσεων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας.

Δηλώσεις Υπουργών

Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης: «Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι από τους τύπους καρκίνου που μπορούν να προληφθούν εάν διαγνωστούν έγκαιρα. Ενθαρρύνω όλους τους πολίτες να επωφεληθούν από τις δωρεάν αυτές εξετάσεις και να κλείσουν άμεσα ραντεβού για διαγνωστικό έλεγχο σε κάποιο από τα συνεργαζόμενα κέντρα, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.»

Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου: «Ένα ευρωπαϊκό και ψηφιακό κράτος που σέβεται τους πολίτες του και μεριμνά για την υγεία τους. Με την έγκαιρη διάγνωση μπορούμε να σώσουμε ζωές και αυτό το υλοποιούμε μέσω του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου ‘ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ’.»

Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη: «Η πρόληψη αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής μας για τη δημόσια υγεία, και η ΚΥΑ που υπογράψαμε ενισχύει την προσπάθειά μας προς αυτή την κατεύθυνση.»

Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης: «Αυτά τα προγράμματα, που σώζουν ζωές, χρηματοδοτούνται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, αποδεικνύοντας τη δέσμευσή μας για βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη για όλους.»

Χρηματοδότηση και Διάρκεια

Τα προγράμματα αυτά εκτιμώνται πάνω από 200 εκατ. ευρώ και θα διαρκέσουν μέχρι το 2025. Χρηματοδοτούνται κυρίως από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και προορίζονται για προγράμματα δευτερογενούς πρόληψης.

Πηγή: iatropedia.gr