Search
Close this search box.
1ο Βραβείο στο Ειδικό Γυμνάσιο & Λύκειο Αλεξανδρούπολης σε Διεθνή Διαγωνισμό

Οι μαθητές του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου Αλεξανδρούπολης κατέκτησαν το 1ο βραβείο στον 8ο διεθνή μαθητικό διαγωνισμό με θέμα “Ελληνισμός της Ανατολής: Πόντος, Μικρασία, Θράκη”. Το σχολείο διακρίθηκε στην κατηγορία τεκμηρίωσης με την ταινία μικρού μήκους “Η Θρακιώτισσα καπετάνισσα του 1821, Δόμνα Βισβίζη”.

https://www.youtube.com/watch?v=cBv66CCUqog&ab_channel=%CE%95%CE%9D.%CE%95.%CE%95.%CE%93%CE%A5%CE%9B-%CE%95.%CE%95.%CE%95.%CE%95%CE%9A.%CE%91%CE%9B%CE%95%CE%9E%CE%91%CE%9D%CE%94%CE%A1%CE%9F%CE%A5%CE%A0%CE%9F%CE%9B%CE%97%CE%A3

Ο διαγωνισμός, ο οποίος απευθυνόταν σε σχολεία όλων των βαθμίδων από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ομογένεια, συγκέντρωσε συνολικά 191 συμμετοχές. Οι μαθητές του Ειδικού Γυμνασίου-Λυκείου Αλεξανδρούπολης, υπό την καθοδήγηση των καθηγητριών Ξανθοπούλου Σιμέλας, Καμαράζη Γεωργίας και Χατζηκαλλινικίδου Ελένης, δημιούργησαν ένα ντοκιμαντέρ που συνδύασε ψηφιακή αφήγηση, ιστορική αναπαράσταση, συνεντεύξεις και έρευνα σε ιστορικά αρχεία και διαδικτυακές πηγές.

Η ταινία τους τεκμηριώθηκε με την πολύτιμη συνεργασία του κ. Καραφύλλη, καθηγητή του ΠΤΔΕ, και της προέδρου του “Ελληνομουσείον Αίνου”. Μέσω της ερμηνείας τους, οι μαθητές ενσάρκωσαν ήρωες του ιστορικού παρελθόντος, προβάλλοντας τη σημαντική συμβολή της Δόμνας Βισβίζη στον αγώνα του 1821.

Ο διαγωνισμός στόχευε στην εξοικείωση των μαθητών με την ιστορία και τον πολιτισμό του Ελληνισμού της Ανατολής, καθώς και την ανάδειξη της συμβολής του στην ανάπτυξη της Ελλάδας και τη διαμόρφωση της πολιτιστικής της ταυτότητας. Η διάκριση αυτή αποτελεί σημαντική αναγνώριση των προσπαθειών και του ταλέντου των μαθητών και των εκπαιδευτικών τους.