Search
Close this search box.
Δ. Αλεξανδρούπολης: Νέα Ψηφιακή Πλατφόρμα για την Προληπτική Πυροπροστασία

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης σας ενημερώνει ότι είναι πλέον σε λειτουργία η ψηφιακή πλατφόρμα για την ηλεκτρονική δήλωση των μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας.

Για τη δήλωση οι υπόχρεοι, θα πρέπει να εισέλθουν με τους κωδικούς taxisnet στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://akatharista.apps.gov.gr

Σε περιοχές που έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση, η δήλωση γίνετε είτε με τον ΚΑΕΚ του οικοπέδου είτε με τις συντεταγμένες του. Για περιοχές που δεν έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση η δήλωση γίνεται χρησιμοποιώντας μόνο τις συντεταγμένες του οικοπέδου. Οδηγίες οι πολίτες μπορούν να βρουν στη διεύθυνση:

https://akatharista.apps.gov.gr/manual/citizen#intro.

Η καταληκτική ημερομηνία για την υπεύθυνη δήλωση, μέχρι αυτή την ώρα, είναι η 31η Μαΐου 2024.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν τη δήλωση οι ιδιοκτήτες, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, είναι υπόχρεοι να έχουν προβεί στον καθαρισμό των οικοπέδων και των λοιπών ακαλύπτων χώρων που βρίσκονται:

α. σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων

β. σε περιοχές εντός ορίων οικισμών, χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο

γ. σε εκτάσεις εντός ακτίνας εκατό (100) μέτρων από τα όρια των περ. α. και β., κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας, και

δ. εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με το δασικό χάρτη της περιοχής.

Οι εργασίες καθαρισμού περιλαμβάνουν:

  • Την υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δένδρων και κλαδιών καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
  • Την απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης από την επιφάνεια του εδάφους, όπως ξερά χόρτα και κλαδιά.
  • Την αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δένδρων και την αύξηση του ύψους έναρξης της από την επιφάνεια του εδάφους.
  • Την αραίωση της θαμνώδους βλάστησης και την απομάκρυνση τυχόν άλλων καυστών, αναφλέξιμων, εκρηξιμων ή εύφλεκτων υλικών..
  • Την απομάκρυνση τυχόν άλλων καυστών, αναφλέξιμων και εκρήξιμων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.

Οι υπόχρεοι οφείλουν να μεριμνούν και για την ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού. Απαγορεύεται η εγκατάλειψη, η απόρριψη ή η ανεξέλεγκτη διαχείριση τους

Η μη τήρηση των υποχρεώσεων επιφέρει κυρώσεις οι οποίες αναφέρονται στη Πυροσβεστική Διάταξη 20 /2024 (ΦΕΚ 2695 Β/9-5-2024).