Search
Close this search box.
Η δήθεν απολιτίκ Eurvision που προκάλεσε πολιτικούς τριγμούς

Η 64η διοργάνωση του ευρωπαϊκού διαγωνισμού τραγουδιού Eurovision, έχει περάσει πλέον στην ιστορία με νικητή το non binary άτομο με το όνομα Nemo που εκπροσώπησε τηνν Ελβετία. Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε στον συγκεκριμένο διαγωνισμό από τη Μαρίνα Σάττι και το τραγούδι ZARI που κατέκτησε την 11η θέση.

Και μπορεί ο διαγωνισμό να έχει πλουμιστό αμπαλάζ και να πλασάρεται ως απολιτίκ, όμως όπως όλα δείχνουν κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Κατ’ αρχάς ο αποκλεισμός της Ρωσίας λόγω του πολέμου με την Ουκρανία είναι μία πολιτική θέση, εν πολλοίς σωστή, αλλά ταυτόχρονα μεροληπτική, αφού δεν συμβαίνει το ίδιο και με το Ισραήλ, που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με την Παλαιστίνη. Παρά το γεγονός ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ ακόμη και κατά αμάχων είναι σφοδρές και εξαίτιας των σχηματίζονται εκατόμβες νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας, η χώρα του Μπέντζαμιν Νετανιάχου συμμετείχε κανονικά στον διαγωνισμό, αν και δεν πήρε πολλές ψήφους από τις επιτροπές, αλλά συγκέντρωσε μεγάλη μερίδα από τις λεγόμενες “ψήφους του κοινού” (σ.σ. οι οποίες ωστόσο δεν επαληθεύονται με κάποιο τρόπο).

Αυτό όμως που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση επί ευρωπαϊκού εδάφους και αναγάγει τον διαγωνισμό σε πολιτικό ζήτημα, ήταν η απόφαση της EBU να απαγορεύσει τη χρήση σημαίων με το έμβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντός της αρένας στο Μάλμε.

Η απόφαση αυτή μάλιστα πήρε τόσο μεγάλες διαστάσεις που προκάλεσε την αντίδραση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος σχολίασε: «Δεν μπορώ να βρω τη λογική εξήγηση για το γιατί η EBU το κάνει αυτό. Και τι εξυπηρετεί αυτό; Λιγότερο από ένα μήνα πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές, ποιος κερδίζει από την απαγόρευση της σημαίας της ΕΕ από τη Eurovision; Μόνο οι ευρωσκεπτικιστές και οι εχθροί της Ευρώπης».

Εκπρόσωπος της Προέδρου της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επέκρινε επίσης την κίνηση της EBU, λέγοντας: «Είναι σίγουρα λυπηρό να απαγορεύεται η σημαία που είναι η σημαία όλων των μελών της ΕΕ και άλλων μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης που συμμετέχουν στον διαγωνισμό και συχνά κυματίζει μαζί με τις εθνικές σημαίες σε δημόσια κτίρια».

[+]

Από το πολιτικό παρασκήνιο (ή και προσκήνιο) της Eurovision δεν πρέπει να εξαιρεθούν και οι δύο από τους χορευτές της Ελληνικής αποστολής, που όταν ρωτήθηκαν για την καταγωγή τους απάντησαν ότι είναι “Έλληνες της Δυτικής Θράκης”. Πρόκειται βέβαια για δύο άνδρες τουρκικής καταγωγής, που ζουν και εργάζονται στη Γερμανία πλην όμως με τη δήλωσή τους αυτή έριξαν νερό στο μύλο του τουρκικού αλυτρωτισμού αναφορικά με την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.