Η Τουρκία μόλις δοκίμασε εγχώριες υποβρύχιες τορπίλες

Η Τουρκία πραγματοποίησε με επιτυχία δοκιμαστική εκτόξευση της εγχώριας τορπίλης βαρέως τύπου AKYA με κεφαλή.

Η AKYA, που αναπτύχθηκε από τον τουρκικό αμυντικό γίγαντα Roketsan, εκτοξεύθηκε από το υποβρύχιο TCG Preveze στην Ανατολική Μεσόγειο την Τετάρτη και έπληξε το στόχο με πλήρη ακρίβεια, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η πλήρως εγχώρια τορπίλη νέας γενιάς έπληξε τον στόχο από απόσταση 12.000 μέτρων και τον βύθισε.

Ο Διοικητής των Ναυτικών Δυνάμεων Ναύαρχος Ercument Tatlioglu, ο επικεφαλής της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών Haluk Görgün και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Roketsan Murat Ikinci παρακολούθησαν τη δοκιμαστική εκτόξευση της AKYA από το κέντρο διοίκησης της TCG GÖKOVA, μιας τουρκικής φρεγάτας.

Το AKYA προστέθηκε στον κατάλογο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού
“Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για τις τουρκικές ναυτικές δυνάμεις. Πραγματοποιήσαμε μια πολύ επιτυχημένη εκτόξευση της τοπικής και εθνικής μας τορπίλης AKYA και την εντάξαμε στον κατάλογο των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων”, δήλωσε ο Tatlioglu στις δηλώσεις του μετά τη δοκιμαστική εκτόξευση.

“Σύντομα θα θέσουμε σε υπηρεσία τον ναυτικό εθνικό και τοπικό κατευθυνόμενο πύραυλό μας Hisar, τον οποίο θα χρησιμοποιούμε κατά αεροπορικών στόχων από τα πλοία μας. Παρομοίως, η εθνική και τοπική νάρκη μας Malaman θα προστεθεί στον κατάλογό μας σε σύντομο χρονικό διάστημα”, δήλωσε ο διοικητής, καθώς υπενθύμισε ότι ο Atmaca, ένας κατευθυνόμενος πύραυλος κρουζ κατά πλοίων που αναπτύχθηκε από τη Roketsan, προστέθηκε πρόσφατα στον κατάλογο του Πολεμικού Ναυτικού.

“Τα πλοία μας χρησιμοποιούν τα εγχώρια αναπτυγμένα συστήματα ελέγχου πυρός, τις σφαίρες καθοδήγησης και τις τορπίλες”, πρόσθεσε.

Ο Görgün, από την πλευρά του, δήλωσε ότι το AKYA είναι “ένα πολύ σημαντικό και απαραίτητο στοιχείο”, ειδικά για τον υποβρύχιο πόλεμο.

“Δεδομένου ότι είναι δύσκολο να εντοπιστεί και έχει πολύ σοβαρή καταστροφική ισχύ, ήταν απαραίτητο να παραχθεί εγχωρίως. Υπάρχουν μόνο πέντε ή έξι χώρες στον κόσμο που μπορούν να το κάνουν αυτό”, δήλωσε.

“Θα είναι μια πολύ αποτρεπτική δύναμη για το ναυτικό μας για την προστασία της Γαλάζιας Πατρίδας μας και των δικαιωμάτων μας στην περιοχή”, δήλωσε ο Görgün, αναφερόμενος στο δόγμα της Τουρκίας που δίνει έμφαση στην κυριαρχία στο σύνολο των θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας της Τουρκίας, οι οποίες κηρύσσονται ή προβάλλονται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και περιλαμβάνουν 462.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (178.300 τετραγωνικά μίλια).

Ο Ikinci της Roketsan χαιρέτισε τη δοκιμαστική εκτόξευση του AKYA ως μια “ιστορική ημέρα”.

“Είναι πραγματικά μια ιστορική ημέρα για τον τουρκικό στρατό και ναυτικό και ιδιαίτερα για την αμυντική μας βιομηχανία. Το γεγονός ότι η τορπίλη μας AKYA … βρίσκεται επίσης στον κατάλογο του ναυτικού μας δείχνει πόσο κοφτερό είναι το ατσάλινο σπαθί της Τουρκίας στη Γαλάζια Πατρίδα”, είπε.

“Όλοι μας αισθανθήκαμε τη δικαιωματική υπερηφάνεια ότι το πετύχαμε αυτό με εγχώριο ταλέντο”, πρόσθεσε.