Ενθρονίστηκε ο Μητροπολίτης Φλώρινας Ειρηναίος

Και στον χαιρετισμό μου, μετά την ενθρόνιση, καταδίκασε τον πανσεξουαλισμό και την ασωτία

Ἔρχοµαι ἀπὸ τὸν µαρτυρικὸ καὶ ἡρωικὸ Ἕβρο καὶ τὴν πόλη τῆς Ἀλεξανδρουπόλεως τὴν ὁποία φυλάσσουν δύο Παναγίες. Ἡ Παναγία ἡ Κοσµοσώτειρα στὶς Φέρες, ποὺ εἶναι ἡ προστάτιδα τῶν ἀπανταχοῦ Θρακιωτῶν, καὶ ἡ Παναγία τοῦ Ἕβρου στὴ Μάκρη, στὸ µεγάλο της µοναστήρι καὶ γι’ αὐτὸ καὶ θέλω οἱ πρῶτοι λόγοι ποὺ θὰ πῶ νὰ εἶναι δικοί Της […]”

Έτσι ξεκίνησε τον ενθρονιστήριο λόγο του ο Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, Ειρηναίος – που μέχρι πρό τινός ήταν ο Πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης. Το πρωί της Κυριακής, έγινε και η επίσημη τελετή της ενθρόνισής του, που ξεκίνησε με την υποδοχή του στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας και ολοκληρώθηκε στη Μητρόπολη.

Ο κ. Ειρηναίος στον ενθρονιστήριο λόγο του, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο (που ήταν παρών), τον οποίο χαρακτήρισε “πατέρα, αδελφό και φίλο”, αλλά και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, ευχαριστώντας τον μάλιστα και για την στήριξή του, ώστε να εκλεγεί στον μητροπολιτικό θρόνο.

Ως είθισται, τον νέο Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, υποδέχθηκε ο τοποτηρητής της Μητρόπολης, Γρεβενών Δαβίδ καθώς και ο δήμαρχος της Φλώρινας με πλήθος πιστών που είχαν συγκεντρωθεί για την τελετή.

Στον πρώτο λόγο που απηύθυνε στο ποίμνιο του, ο νέος Μητροπολίτης ΦΠΕ, περιέγραψε τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, αναφέρθηκε στην Αλεξανδρούπολη και τον Έβρο, καθώς και στους προκατόχους του, εξάροντας τον Μακαριστό Αυγουστίνο Καντιώτη, αλλά και ζητώντας τη στήριξη του παραιτηθέντος Θεόκλητου, ο οποίος υπήρξε Μητροπολίτης ΦΠΕ επί 24 έτη, έως την παραίτησή του λόγω γήρατός.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο και Λύκειο της Φλώρινας, ενώ εξέφρασε και τις ανησυχίες του για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι και οι νέες.

“Ἰδιαίτερη ἐπιθυµῶ νὰ εἶναι ἡ φροντίδα µου γιὰ τοὺς νέους καὶ τὶς νέες τῆς Μητροπόλεώς µας. Εἶναι
ἀξιέπαινα τὰ παιδιά µας, ποὺ µένουν ἑδραῖα καὶ σταθερὰ στὶς παραδόσεις τῆς Ἐκκλησίας µας καὶ στὶς
ἀξίες τοῦ Πολιτισµοῦ µας. Εὐλογηµένα εἶναι τὰ ἀγόρια καὶ τὰ κορίτσια µας, ποὺ προσπαθοῦν νὰ
ἀντισταθοῦν στὰ «ξυλοκέρατα» τῆς ἀσωτίας, ποὺ ἁπλόχερα προσφέρει ὁ σύγχρονος κόσµος µας, ὅπως εἶναι ὁ πανσεξουαλισµός, οἱ ἐθισµοὶ κάθε µορφῆς, οἱ ἔξαλλες καὶ ὑποτιµητικὲς διασκεδάσεις καὶ τόσα ἄλλα. Αὐτὰ τὰ παιδιὰ εἶναι τὸ µέλλον τῆς Ἐκκλησίας καὶ τῆς περιοχῆς µας. Εἶναι τὸ ὀξυγόνο µας. Εἶναι οἱ αὐθεντικοὶ δάσκαλοι τῆς ζωῆς µας µέσα ἀπὸ τὴ νεότητά τους”
, είπε συγκεκριμένα ο Επίσκοπος, χωρίς ωστόσο να ορίσει με περισσότερη ακρίβεια τις “έξαλλες και υποτιμητικές διασκεδάσεις”.

Για την ιστορία πάντως να πούμε ότι ο Αυγουστίνος Καντιώτης είχε αφορίσει τον σπουδαίο Έλληνα σκηνοθέτη Θεόδωρο Αγγελόπουλο για την ταινία “Το μετέωρο βήμα του πελαργού”.