18η Γιορτή Τσίπουρου: Στο Σουφλί γιόρτασαν, αλλά ανησυχούν

Ακόμη μία επιτυχημένη διοργάνωση της “Γιορτής Τσίπουρου”, την 18η στη σειρά, μετράει το Σουφλί. Ο Αμπελουργικός Συνεταιρισμός της πόλης μετατράπηκε σε αίθουσα γλεντιού με επισκέπτες και επισκέπτριες από όλο τον Έβρο για δύο συνεχόμενες νύχτες.

Φέτος η Γιορτή Τσίπουρου εμπλουτίστηκε και με μία ημερίδα, αλλά δεν έχασε τίποτα από την πάλαι ποτέ αίγλη της και φυσικά ούτε φέτος ήταν ελλιπής η σουφλιώτικη φιλοξενία. Το τσίπουρο έρεε άφθονο και τα λουκάνικα στη θράκα έφτασαν για όλες και όλους.

Τα παιδάκια της Θρακικής Εστίας Σουφλίου (επ)έδειξαν τις χορευτικές τους γνώσεις και οι παραδοσιακολαϊκές ορχήστρες φρόντισαν για τη διασκέδαση των επισκεπτών. Φέτος μάλιστα ήταν η πρώτη χρονιά που την διοργάνωση ανέλαβε η Ένωση Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Σουφλίου και Περιφερείας παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από το σωματείο “Φίλοι της αμπέλου και του οίνου – Ο Στάφυλος” και συνεχίζοντας μία μακρόχρονη παράδοση με επιτυχία.

Ανησυχία για το μέλλον των αμπελουργών

Ο οινικός τουρισμός ανοίγει νέα μονοπάτια τουριστικού χαρακτήρα προς το Σουφλί. Τα τοπικά οινοποιεία, εξωραΐζονται, και πέρα από τα ποιοτικά προϊόντα (κρασί και τσίπουρο τοπικών ποικιλιών) προσφέρουν στους επισκέπτες και την εμπειρία της επαφής με τη διαδικασία της παραγωγής.

Όπως παρατηρεί ο Θοδωρής Τσιαμίτας, που προεδεύει της Ένωσης Επαγγελματιών & Βιοτεχνών, ο οινικός τουρισμός συνιστά μια κάποια λύση και τόνωση στην τοπική οικονομία και στόχος όλων είναι η ενίσχυση των τουριστικών ροών μέσα από στοχευμένες δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Από την άλλη πλευρά, όμως, υπάρχει έντονη ανησυχία για την σχεδιαζόμενη πολιτική που αφορά τους αμπελουργούς και δη τους αμπελουργούς μικρής κλίμακας. Η ανησυχία αυτή είναι έντονη στο Σουφλί και εκφράστηκε τόσο από τον Θοδωρή Τσιαμίτα, όσο όμως και από τον δήμαρχο της πόλης Παναγιώτη Καλακίκο.

Η ανησυχία μάλιστα ήταν αναρτημένη και σε πανό μέσα στην αίθουσα, που έγραφε “ΌΧΙ στον αφανισμό των αμπελουργών και των αγροτών”.