Ο Μητροπολίτης Φλωρίνης Ειρηναίος αποχαιρέτισε την Αλεξανδρούπολη

Το πρωί της Κυριακής 12/11 στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου συλλειτούργησαν για πρώτη φορά ο  Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος και ο  Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίος, συμπαραστεκόμενοι από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο π. Κων/νο Κωστάκη, τους τρεις ιερείς – εφημέριους του Ναού και ενός από την Σαμοθράκη.

Η ατμόσφαιρα ήταν ευχάριστα φορτισμένη και ο Ναός ήταν από το πρωί κατάμεστος. Πριν το «μετά φόβου…», ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως συνεχάρη δημόσια τον Μητροπολίτη Φλωρίνης για την εκλογή του και θυμήθηκε το μικρό εκείνο παιδί, τον Μάριο Λαφτσή, που μεγάλωνε μέσα στο ίδιο ιερό Βήμα, τον μετέπειτα διάκονο, πρεσβύτερο και αρχιμανδρίτη Ειρηναίο, που χειροτονήθηκε από τον πρώην Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, στον ίδιο ναό, μέχρι και τον επί 19 χρόνια Πρωτοσύγκελλο μας που λειτουργούσε σ’ αυτόν το Ναό μέχρι πριν ένα μήνα περίπου, στις 22 Οκτωβρίου, οπότε και εξελέγη. Παρουσίασε έτσι την μέχρι τώρα διαδρομή του νέου Μητροπολίτου Φλωρίνης και την προσφορά του στην τοπική Εκκλησία, στην διοίκηση της Μητροπόλεως αλλά και στον ίδιο τον Μητροπολίτη. Γεγονός που ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος διέκρινε και γι’ αυτό έκρινε ότι ο π. Ειρηναίος έπρεπε να προταθεί, να εκλεγεί και να υπηρετήσει πλέον την Εκκλησία της Ελλάδος ως Μητροπολίτης της στην Φλώρινα. Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως διαβεβαίωσε ότι η ανάμνηση και η ευγνωμοσύνη όλων προς τον π. Ειρηναίο, για την προσφορά του στον τόπο, θα τον συνοδεύουν ως ευχή και προσευχή, προκειμένου εκείνος να πετύχει το θέλημα του Θεού και την προσδοκία του Προκαθημένου και της Ιεράς Συνόδου στη νέα ποιμαντική του θέση.

Μέσα στο ίδιο συγκινησιακό πνεύμα απάντησε ο νέος μητροπολίτης Φλωρίνης ενθυμούμενος τα πρώτα του βήματα μέσα στην Εκκλησία, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως για την εμπιστοσύνη που του έδειξε όλα αυτά τα χρόνια κατά τη διάρκεια της συνεργασίας που είχαν, την τεράστια οφειλή του για το εκκλησιαστικό φρόνημα και όσα ακόμα διδάχτηκε απ’ αυτόν, αλλά και την αναγνώριση της βαθιάς πνευματικής αγάπης που καλλιέργησαν οι δυο άνδρες μεταξύ τους. Ζήτησε επίσης συγγνώμη για τυχόντα λάθη που διέπραξε έναντι των συνεφημέριών του στη Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, στη διαχείριση της πρωτοσυγκελλικής αρμοδιότητος του και παρακάλεσε να εύχονται και να προσεύχονται όλοι για εκείνον, καθώς από τώρα πλέον θα ανήκει, θα εργάζεται και θα υπηρετεί τον ευσεβή λαό της Φλώρινας, των Πρεσπών και τις Εορδαίας. Το εκκλησίασμα του Μητροπολιτικού Ναού της Αλεξανδρούπολης, με δάκρυα στα μάτια και χειροκροτήματα στα χέρια αλλεπάλληλες φορές αναφωνούσε το «άξιος»!

Παρευρέθησαν στο Ναό με την ίδια χαρά και τον ίδιο ενθουσιασμό ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρος Κελέτσης, ο βουλευτής Έβρου κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης και ο Στρατηγός Διοικητής της 12ης Μεραρχίας Πεζικού κ. Χρήστος Μπακιρτζής.

φωτο εξωφύλλου: Νίκος Χαλάτσης