Το περιοδικό Γαστρονόμος τίμησε την Αγγέλα Γιαννακίδου

Ακόμη μία τιμητική διάκριση προσέθεσε στη συλλογή της, η ιδρύτρια του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης, Αγγέλα Γιαννακίδου, για τη συμβολή της στη διάσωση και διάδοση του θρακιώτικου / εβρίτικου πολιτισμού.

Αυτή τη φορά, το βραβείο ήρθε από το περιοδικό “Γαστρονόμος” της εφημερίδας “Καθημερινή” στο πλαίσιο της διοργάνωσης “Βραβεία Ποιότητας”, που φέτος έγιναν για 16η φορά. Η Αγγέλα Γιαννακίδου, αντιμετωπίζοντας την γαστρονομία ως πολιτιστικό προϊόν και διατηρώντας σχετικό τμήμα στο Εθνολογικό Μουσείο, κέρδισε τιμητική διάκριση – συμπεριλαμβανομένης φυσικά της εν γένει προσφοράς της.

Η ιδρύτρια του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης μάλιστα είχε την τιμή να παραλάβει το βραβείο της από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία ήταν η επίτιμη προσκεκλημένη της διοργάνωσης και της το παρέδωσε εμφανώς συγκινημένη.

“Μια από τις ευτυχέστερες στιγμές σε αυτό το ταξίδι που είναι για μένα η θητεία μου σαν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι η γνωριμία μου με την Αγγέλα Γιαννακίδου. Για αυτό που έχει προσφέρει με το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, για τη δουλειά της με τους Θρακιώτες και κυρίως με τις Θρακιώτισσες, για τις κοπέλες από τα Πομακοχώρια – όλη αυτή την προσπάθεια που κάνει για να αναδείξει την ιστορία της Θράκης, να δώσει προοπτική στον κόσμο αυτό και να δώσει και σε όλους μας κάτι να είμαστε πραγματικά περήφανοι και αισιόδοξοι για το μέλλον. Και πάλι μπράβο στην Αγγέλα” , είπε συγκεκριμένα η κα Σακελλαροπούλου.

16α Βραβεία Ποιότητας του Γαστρονόμου

Τα “Βραβεία Ποιότητας” είναι μια θεσμοθετημένη δράση του περιοδικού “Γαστρονόμος” που έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των αναγνωστών ως ένα περιοδικό που όχι μόνο προωθεί την ελληνική γαστρονομία, αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύει τις ιστορικές της ρίζες, τιμώντας τις τοπικές παραδόσεις κάθε γωνιάς της Ελλάδας.

Φέτος ήταν η 16η διοργάνωση και είχε από καιρό αποφασιστεί να φιλοξενηθεί στην Αλεξανδρούπολη – πριν μάλιστα ξεσπάσουν οι φωτιές του Αυγούστου – με το σλόγκαν “ο Γαστρονόμος τιμά τους Ακρίτες”.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης απονεμήθηκαν συνολικά εννέα τιμητικές διακρίσεις σε παραγωγούς από διάφορα μέρη της Ελλάδας που παράγουν τοπικά προϊόντα και τα προωθούν στην εγχώρια αγορά, αλλά και την αγορά του εξωτερικού – όλοι όμως δραστηριοποιούνται σε παραμεθόριες, ακριτικές περιοχές.

Πέρα από την Αγγέλα Γιαννακίδου, που έλαβε το ειδικό βραβείο, τιμητικές διακρίσεις απονεμήθηκαν σε δύο εβρίτικες επιχειρήσεις: μία εξ αυτών η αλευροβιομηχανία “Μύλοι Θράκης – Ι. Ουζουνόπουλος”, που πλέον έχει συμπληρώσει έναν αιώνα λειτουργίας, αλλά και στο “Κτήμα Μιχελή” που παρήγαγε ελαιόλαδο και ελιές με την εμπορική ονομασία “Κόνος” αλλά δυστυχώς, ο ελαιώνας στον ομώνυμο λόφο καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από την πυρκαγιά του Αυγούστου.

Όλοι οι βραβευθέντες στην αναμνηστική φωτογραφία

Την εκδήλωση, που φιλοξενήθηκε στην αποθήκη του Τελωνείου πλαισίωσαν διάσημοι chefs από την Ελλάδα, άνθρωποι του καλλιτεχνικού χώρου, ενώ για τη διοργάνωση ταξίδεψε στην Αλεξανδρούπολη και ο διευθυντής της εφημερίδας “Καθημερινή” Αλέξης Παπαχελάς.

Η φετινή διοργάνωση των Βραβείων Ποιότητας του Γαστρονόμου ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του αρχιμάγειρα του Αγίου Όρους, π. Επιφάνιου που έφυγε από τη ζωή πριν από τρία χρόνια, αλλά άφησε πίσω του σημαντικά γαστρονομικά κληροδοτήματα από την κουζίνα της αθωνικής χερσονήσου.