Halloween και κολοκύθια με τη ρίγανη

Ολοκληρώθηκαν και για φέτος οι εορτασμοί του Halloween και μαζί με αυτούς, ελπίζουμε να ολοκληρωθεί και η εν πολλοίς αναίτια facebookική γκρίνια για το ξενόφερτο έθιμο που “δεν έχει θέση στα ελληνικά ειωθότα” ούτε στην εν Ελλάδι κουλτούρα και τα λοιπά.

Τί είναι όμως το Halloween;

Το Halloweenείναι ένας ετήσιος εορτασμός που λαμβάνει χώρα στις 31 Οκτωβρίου κάθε χρόνο. Οι ρίζες του προέρχονται από το αρχαίο Κέλτικο φεστιβάλ, ονόματι Samhain, κατά το οποίο οι συμμετέχοντες άναβαν φωτιές και φορούσαν στολές με σκοπό να απωθήσουν τα κακά πνεύματα. Κατά τον 8ο αιώνα, ο Πάπας Γρηγόριος ΙΙΙ όρισε την 1η Νοεμβρίου του κάθε έτους ως την ημέρα απόδοσης φόρου τιμής σε όλους τους Αγίους. Η παραμονή της ημέρας αυτής ονομάστηκε Hallows Eve και στην συνέχεια μετονομάστηκε στο σήμερα γνωστό σε όλους μας Halloween.

Με την πάροδο του χρόνου η ημέρα αυτή εξελίχθηκε σε μια βραδιά εορτασμών, με πολύ κόσμο να φοράει στολές και να κάνει το λεγόμενο “Trick or treat“, να χαράζει κολοκύθες και να συμμετέχει σε διάφορες εκδηλώσεις. Καθιερώθηκε μάλιστα και η κατανάλωση γλυκών και αυτός είναι και ο λόγος που τα περισσότερα παιδιά πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι, περιμένοντας να λάβουν ζαχαρωτά για τον κόπο τους.

Και τι πειράζει που γιορτάζουμε Halloween στην Ελλάδα;

Προφανώς, το Halloween δεν συνδέεται με κανένα τρόπο με το ελληνικό παραδοσιακό υπόβαθρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ο εορτασμός του αποτελεί trend. Το Halloween έφτασε στην Ελλάδα μέσα από τα φροντιστήρια εκμάθησης ξένων γλωσσών, αλλά στη συνέχεια και από τον κλάδο της εστίασης καθώς πολλά μαγαζιά βρήκαν αφορμή διοργάνωσης εορταστικών events.

Σε κάθε περίπτωση, ο λόγος για τον οποίο το Halloween εγκαταστάθηκε και στην Ελλάδα είναι οικονομικός με λίγα λόγια και αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό. Μάλλον είναι υπερβολικές όλες αυτές οι αντιδράσεις που καταγράφονται από τα μέσα ως τα τέλη του Οκτώβρη στα social media καθώς το Halloween δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από μία αφορμή για πάρτυ και εκδηλώσεις που εξυπηρετούν εμπορικούς σκοπούς.

Αν πούμε ότι οι θιασώτες του Halloween είναι θύματα του marketing, αυτό ίσως να είναι τελικά πιο ακριβές, αλλά κίνδυνος πολιτιστικής αλλοίωσης δεν μπορεί να επέλθει από μια σπασμένη κολοκύθα ή από μια στολή μάγισσας. Που, εν τέλει και τίποτα από όλα αυτά δεν είναι και υποχρεωτικό. Όποι@ θέλει πάει στο πάρτυ, όποιο@ δεν θέλει, δεν πάει.

Τόσο απλό, όσο και το ερώτημα trick or treat? Και στο κάτω-κάτω τι σε πειράζει να κεράσεις ένα παιδάκι που μασκαρεμένο χτυπάει την πόρτα σου;