Search
Close this search box.
Με πολλαπλούς συμβολισμούς η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στην Αλεξανδρούπολη

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Λεωφόρος Δημοκρατίας φιλοξένησε την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση επ’ αφορμής της επετείου της 28ης Οκτωβρίου στην Αλεξανδρούπολη.

Και φέτος, μαθητές, μαθήτριες, μέλη πολιτιστικών και αθλητικών σωματείων, πρόσκοποι, στελέχη του Στρατού και της Αστυνομίας παρήλασαν αποτίοντας φόρο τιμής στο “Έπος του ’40” εις ανάμνηση της έναρξης του ελληνοϊταλικού πολέμου, που κατέληξε στην γερμανική κατοχή και τον εμφύλιο για την Ελλάδα.

Πέρα όμως από το ιστορικό υπόβαθρο της επετείου, η φετινή παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στην Αλεξανδρούπολη είχε αναφορές και πιο “σύγχρονα” γεγονότα, όπως για παράδειγμα οι μεγάλη πυρκαγιά του Αυγούστου που έκαψε περίπου 1.000.000 στρέμματα (με την πλειοψηφία αυτών στον Δήμο Αλεξανδρούπολης).

Στον ουλαμό που σχημάτισαν τα μέλη της Εθνικής Ομάδας Διάσωσης, συμμετείχε και ένα όχημα που έφερε πάνω του εξοπλισμό πυροπροστασίας, που είχε αποδειχθεί πολύ χρήσιμος στη μεγάλη κρίση των πυρκαγιών του Αυγούστου.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δημήτρη Τσιακιρούδη τίμησαν τη μνήμη του

Εν τω μεταξύ, πριν από λίγες ημέρες η Αλεξανδρούπολη είχε συγκλονιστεί από τον αδόκητο χαμό του γυμναστή και προπονητή Δημήτρη Τσιακιρούδη. Στην παρέλαση της εθνικής επετείου μαθητές και μαθήτριες του από διάφορα σχολεία της Αλεξανδρούπολης τίμησαν τη μνήμη του φορώντας μαύρες κορδέλες στα μπράτσα, προφανώς σε ένδειξη πένθους για τον πρόωρο χαμό του δασκάλου τους.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε στην Αλεξανδρούπολη ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης.

Ωσεί παρών ο Χρόνης Αηδονίδης

Εν τω μεταξύ, στην αρχή της εβδομάδας έφυγε από τη ζωή και ο μεγάλος δάσκαλος της παραδοσιακής μουσικής Χρόνης Αηδονίδης. Με ένα τρόπο όμως, ήταν και αυτός παρών στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, καθώς το 4ο Δημοτικό Σχολείο της Αλεξανδρούπολης φέρει το όνομά του και παρήλασε με το σχετικό λάβαρο.

Στη φετινή παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στην Αλεξανδρούπολη συμμετείχαν και οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας