Νίκος Γκότσης: «Δέλεαρ και στοίχημα για μένα το ενδεχόμενο να αναλάβω επικεφαλής της παράταξής μας»

Πρώτος σε σταυρούς στο ψηφοδέλτιο της παράταξης «Πόλη  & Πολίτες», αλλά και πρώτος μεταξύ των υποψηφίων όλων των συνδυασμών στη δημοτική ενότητα Φερών, αναδείχθηκε ο Νίκος Γκότσης, συγκεντρώνοντας 1.052 ψήφους. Μιλώντας σήμερα στη ΓΝΩΜΗ σχολιάζει το εκλογικό αποτέλεσμα, εκφράζει τον προβληματισμό του για τη μεγάλη αποχή, εκτιμά πως το επόμενο δημοτικό συμβούλιο δεν μπορεί να είναι θεατής των πολύ σημαντικών εξελίξεων που έχουν δρομολογηθεί για την περιοχή μας, αλλά να έχει τον πρώτο λόγο. Παράλληλα, αναφέρεται και στην δική του πρωτιά, η οποία, σε συνδυασμό με την πολυετή πορεία του στην αυτοδιοίκηση, ίσως ανοίγει τον δρόμο για την ανάδειξή του σε επικεφαλής της παράταξης, μετά την αποχώρηση του Βαγγέλη Λαμπάκη στα τέλη της χρονιάς. Όπως αναφέρει, μία τέτοια προοπτική θα ήταν δέλεαρ και στοίχημα για τον ίδιο.

Για την προεκλογική περίοδο και τους εκατοντάδες υποψήφιους

Όπως σημειώνει ο κ. Γκότσης, «δεν ήταν από τους ήρεμους προεκλογικούς αγώνες αυτός, υπήρχε μία… σχετική τοξικότητα. Είχαμε πολλές δυναμικές παρατάξεις, όπως είχε συμβεί βέβαια και στο παρελθόν, να έχουμε 5-6 παρατάξεις που συμμετείχαν στις εκλογές, αλλά αυτή τη φορά ήταν μία δύσκολη περίοδος, καθώς υπήρχαν πάρα πολλοί υποψήφιοι. Είναι οξύμωρο το γεγονός ότι ενώ η νομοθεσία μείωσε τις έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο από 41 σε 35, αύξησε τους υποψηφίους κατά 150%. Αντιλαμβάνεστε ότι όλοι οι συνδυασμοί έπρεπε να γεμίσουν τα ψηφοδέλτιά τους με όσο περισσότερους υποψηφίους μπορούσαν. Όχι μόνο για επικοινωνιακούς, αλλά και για ουσιαστικούς λόγους, αφού ο κάθε υποψήφιος προσθέτει στον συνδυασμό ψήφους. Αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να αγγίξαμε τους 1.000 υποψήφιους στο σύνολο του Καλλικρατικού Δήμου. Αυτό δεν ήταν και τόσο καλό, υπό την έννοια ότι διχάστηκαν οικογένειες, συγγενικές σχέσεις, φιλίες, υπήρχε μία πολυδιάσπαση των ψηφοφόρων… Όταν κάποιος έχει κάποιον ξάδερφο, κάποιον φίλο σε έναν συνδυασμό δεν μπορεί να αποφύγει να τον ψηφίσει, είναι και ανθρώπινο αυτό».

Για το εκλογικό αποτέλεσμα και την αποχή

«Το αποτέλεσμα της Α’ Κυριακής δεν ήταν καλό για την παράταξή μας, δεν περιμέναμε ότι θα ήμαστε τρίτοι, το πιστεύαμε ότι θα ήμαστε στον δεύτερο γύρο. Για κάποιους λόγους λειτούργησαν διαφορετικά τα πράγματα. Δεν κάναμε ακόμη έναν καλό απολογισμό, θα τον κάνουμε όμως, να δούμε τι συνέβη και φτάσαμε στο 18,5% και δεν μπορέσαμε να είμαστε στη δεύτερη Κυριακή, ενώ είχαμε -κατά κοινή ομολογία- έναν πολύ καλό συνδυασμό, ανανεωμένο κατά 70%» τονίζει ο κ. Γκότσης και καταθέτει τον μεγάλο του προβληματισμό για την αποχή, ιδιαίτερα στον δεύτερο γύρο.
«Σε ό,τι αφορά την Α’ Κυριακή η συμμετοχή των πολιτών ήταν ικανοποιητική, ανεκτή εν πάση περιπτώσει. Αυτό οφείλεται στον μεγάλο αριθμό υποψηφίων, οι οποίοι κινητοποίησαν έναν μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων. Η Β’ Κυριακή είναι τελείως διαφορετική. Μηδενίζει το κοντέρ και κανείς δεν ξεκινά από τα ποσοστά που πήρε την Α’ Κυριακή. Αποδεσμεύονται οι λεγόμενοι «συγγενικοί» και «δανεικοί» ψήφοι, υπό την έννοια ότι μπορεί να σε ψήφισε κάποιος την Α’ Κυριακή επειδή ήθελε να ψηφίσει συγκεκριμένα εσένα, στη Β’ Κυριακή, όμως, η διαδικασία έχει σχέση με τα πρόσωπα των επικεφαλής.
Σε αυτή την περίπτωση, οι συνδυασμοί θα πρέπει να κρατήσουν τις δυνάμεις τους, για να μπορέσουν να προσελκύσουν και τις ψήφους αυτών που δεν συμμετέχουν στον Β’ γύρο. Δυστυχώς, εδώ φάνηκε ότι νικητής ήταν η μεγάλη αποχή. Η παράταξη του κ. Ζαμπούκη, να πούμε με την ευκαιρία και συγχαρητήρια στον ίδιο και την παράταξή του, πήρε 16.000 ψήφους σε ένα σύνολο, σε επίπεδο Καλλικρατικού Δήμου, 70.000 ατόμων. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν είναι κάτι που δίνει μεγάλη οντότητα. Το ίδιο θα ίσχυε και για οποιονδήποτε άλλον κέρδιζε με τόσες λίγες ψήφους.
Θα πρέπει, λοιπόν, οι  αυτοδιοικητικοί να σκεφτούν πολύ σοβαρά τι κάνουμε λάθος και απουσιάζει ο κόσμος, που δεν σηκώνεται από τον καναπέ του για να πάει να ψηφίσει και μένει αμέτοχος. Η άποψη ότι όποιος και να βγει θα είναι το ίδιο, θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ απλοποιημένη. Ο πολίτης θα πρέπει να συμμετάσχει στις εκλογές ακόμη και με το λευκό. Δεν πρέπει να ψηφίσεις κάποιον που δεν επιθυμείς, μπορείς να ψηφίσεις λευκό, το άκυρο δεν το θεωρώ στάση. Αν τα λευκά είχαν στα τελευταία αποτελέσματα ένα σοβαρό ποσοστό, θα καταδεικνύονταν μία τάση των πολιτών.
Είναι θέμα προς συζήτηση το γιατί δεν ενδιαφέρονται οι πολίτες για αυτούς που θα ασκήσουν διοίκηση στον τόπο τους. Η καθημερινότητά τους εξαρτάται άμεσα από αυτούς που ασκούν διοίκηση. Από την ώρα που θα βγει κανείς από το σπίτι του, η διαδρομή που θα κάνει, οι παιδικές χαρές που θα πάει τα παιδιά του, όλη η οπτική εικόνα που θα συναντήσει, όλα εξαρτώνται από αυτούς που ασκούν διοίκηση. Δεν μπορεί κανείς να μένει αμέτοχος».
Αναφορικά με το εάν ο ίδιος περίμενε την τόσο μεγάλη διαφορά μεταξύ των κκ Ζαμπούκη και Σταυράκογλου στον δεύτερο γύρο, σχολιάζει: «Δεν περίμενα την τόσο άνετη επικράτηση του κ. Ζαμπούκη. Στη δεύτερη Κυριακή παίζουν πάρα πολλά ρόλο. Η παράταξη Σταυράκογλου θεωρώ ότι πρέπει να αναλύσει με μεγάλη προσοχή το τι ακριβώς συνέβη. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και είναι αλήθεια πως είναι ακόμη πολύ νωρίς. Εν θερμώ δεν μπορείς να κάνεις καλό απολογισμό και να δεις τα λάθη που έγιναν. Λάθη θα μπορούσαν να γίνουν επειδή κάποιοι σύμβουλοι δεν έτρεξαν όσο θα έπρεπε, επειδή δεν κρατήθηκαν κάποιοι ψηφοφόροι, επειδή ενδεχομένως υπήρξαν υπόγειες διαδρομές. Κι εμείς στο παρελθόν έχουμε υποστεί ήττα, με πολύ μικρότερο ποσοστό βέβαια… Θεωρώ ότι όλα είναι προς συζήτηση και διερεύνηση σε αυτές τις περιπτώσεις».

Για την πρωτιά του και την επόμενη μέρα της παράταξης

Για το πού οφείλεται η πρωτιά του ο κ. Γκότσης τονίζει: «Η δική μου προσωπική επιτυχία, απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, έχει να κάνει με το ότι ο κόσμος έχει αντιληφθεί, τόσα χρόνια, μία σταθερότητα στην πορεία μου, όχι μόνο στις απόψεις μου, αλλά και στη στάση μου, καθώς και το συνεχές ενδιαφέρον μου για τα τοπικά δρώμενα, για τον τόπο μας. Βέβαια, είναι και κάποιοι που πίστευαν και πιστεύουν ότι θα μπορούσαμε να αποτελέσουμε μία καλή λύση για τα τεκταινόμενα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι βαρύ το βάρος που σηκώνω στις πλάτες μου και πάλι. Αν μάλιστα συγκρίνει κανείς το μικρό ποσοστό της παράταξης και την υψηλή σταυροδοσία, το κάνει ακόμη πιο ιδιαίτερο. Οφείλω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που με εμπιστεύτηκαν για ακόμη μια φορά, αλλά και σε αυτούς που θέλησαν να με ψηφίσουν, αλλά ίσως δεν μπόρεσαν».

Για την επόμενη μέρα στην παράταξη «Πόλη & Πολίτες»

Για την επόμενη μέρα στην παράταξη «Πόλη & Πολίτες» μετά και την αποχώρηση του επικεφαλής Βαγγέλη Λαμπάκη με τη λήξη της τρέχουσας αυτοδιοικητικής περιόδου, ο κ. Γκότσης υπογραμμίζει: «Ο Βαγγέλης Λαμπάκης αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο για την τοπική αυτοδιοίκηση, η προσωπικότητά έχει αφήσει ανεξίτηλα τον τόνο και την γραφή της στην τοπική αυτοδιοίκηση. Θεωρώ ότι ήταν άδικο που οι πολίτες δεν του έδωσαν τη δυνατότητα να μπορέσει με την επάνοδό μας να προσφέρει αυτά που είχαμε σχεδιάσει στο πρόγραμμά μας. Όπως γνωρίζετε, είπε ότι δεν θα συμμετάσχει στη νέα αυτοδιοικητική περίοδο, παραμένει βέβαια επικεφαλής ως τέλος του έτους. Από εκεί και πέρα, θα δούμε με τα όργανα της παράταξης, το σύνολο της παράταξης και τους εκλεγμένους συμβούλους, πώς θα πορευτούμε στο μέλλον». 
Ερωτηθείς για το εάν θα τον ενδιέφερε, σε θεωρητικό επίπεδο για την ώρα, να αναλάβει επικεφαλής της παράταξης αναφέρει: «Είναι δέλεαρ για μένα, να σας πω την αλήθεια, λίγο το καλοσκέφτομαι. Θα αποτελούσε για μένα ένα στοίχημα».

Για το νέο Δημοτικό Συμβούλιο

Σχολιάζοντας την επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής, ο κ. Γκότσης σημειώνει πως αυτό είναι το ορθό, καθώς το προηγούμενο σύστημα είχε προκαλέσει δυσκολίες στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Ωστόσο, ένεκα το Δημαρχοκεντρικό σύστημα, η δημοτική αρχή θα είναι πανίσχυρη και οι υπόλοιπες παρατάξεις θα περιορίζονται στο να ασκούν αντιπολίτευση. Αυτό που υπογραμμίζει με έμφαση είναι πώς τα επόμενα 5 χρόνια είναι πολύ κρίσιμα για τον Δήμο και την Αλεξανδρούπολη και πως το νέο Δημοτικό Συμβούλιο δεν θα πρέπει να φανεί κατώτερο των περιστάσεων και αυτή τη φορά.
«Το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο δεν μας έκανε υπερήφανους. Πολλές φορές είχα πει ότι ντρεπόμουν που ήμουν μέλος ενός τέτοιου συλλογικού οργάνου, που δεν παρουσίαζε και την καλύτερη εικόνα προς τα έξω, κι ενδεχομένως να ήταν κι αυτός ένας από τους λόγους για τους οποίους οι πολίτες δεν πήγαν μαζικά στις κάλπες. Η εικόνα που παρουσιάζαμε στις συνεδριάσεις ήταν αποτρεπτική ακόμη και για τον μέσο πολίτη, προκειμένου να σεβαστεί ένα συλλογικό όργανο που παίρνει αποφάσεις για το μέλλον αυτού του μεγάλου Δήμου».

«Ο Δήμος μας δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι θεατής των εξελίξεων»

Ο κ. Γκότσης σημειώνει πως ο Δήμος Αλεξανδρούπολης δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι θεατής των εξελίξεων και να σύρεται πίσω από τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην έδρα του, υπογραμμίζοντας πως η δημοτική αρχή θα πρέπει να παρέχει αναλυτική ενημέρωση για όλα τα ζητήματα του Δήμου προς το Δημοτικό Συμβούλιο και τους πολίτες, σε αντίθεση με την «περίκλειστη» προηγούμενη θητεία της.

gnomionline.gr