Όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για τον μπιντέ, αλλά ντρεπόσασταν να ρωτήσετε

Μπορεί η εναλλαγή από τη χρήση χαρτιού τουαλέτας στον μπιντέ να ακούγεται δύσκολη, αλλά μήπως αξίζει;

Ο μπιντές μπορεί να θυμίζει κάτι βγαλμένο από χρονοκάψουλα, όμως μια μελέτη του 2022 διαπίστωσε ότι τα χέρια των ανθρώπων που τον χρησιμοποιούν έχουν πολύ λιγότερα μικρόβια από εκείνων που σκουπίζονται με χαρτί τουαλέτας.

Επιπλέον, η χρήση μπιντέ συστήνεται σε άτομα που πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, αιμορροΐδες, ραγάδες ακόμη και για όσες αναρρώνουν μετά τον τοκετό. Με την χρήση του μπορούν να αποφύγουν την ερυθρότητα και την ενόχληση του δέρματος που προκαλεί το συνεχές σκούπισμα.

Τα οφέλη της χρήσης μπιντέ

Ο μπιντές μπορεί να συνεισφέρει εξαιρετικά στην οικιακή οικονομία, αλλά και στην οικολογική προστασία. Με την χρήση του, μπορείτε να ξεχάσετε τους τόνους χαρτιού που κάνουν μια στάση στο καλαθάκι του μπάνιου σας πριν καταλήξουν στις χωματερές.

Περίπου 23 λίτρα νερού και 1,5 κιλό ξύλου απαιτούνται για την παραγωγή ενός μόνο ρολού χαρτιού τουαλέτας. Από την άλλη, ο μπιντές καταναλώνει μόνο 0,45 λίτρα νερού ανά χρήση.

Η μετάβαση

Η εναλλαγή από χρήση χαρτιού τουαλέτας σε μπιντέ μπορεί να ακούγεται δύσκολη, όμως δεν είναι. Απαιτείται ένα διάστημα προσαρμογής, όπου θα μάθετε να ρυθμίζετε την πίεση του νερού και τα υπόλοιπα mechanics της συσκευής.

Επιπλέον, δεν χρειάζεται να αγοράσετε μια εντελώς νέα τουαλέτα αλλά να εγκαταστήσετε τα εξαρτήματα της συσκευής σε αυτήν που έχετε ήδη.

Εάν επενδύσετε σε μια φανταχτερή συσκευή με στεγνωτήρα τότε μπορείτε να ξεχάσετε μια για πάντα το σκούπισμα. Ειδάλλως, θα χρειαστεί να στεγνώσετε την περιοχή με ένα φύλλο χαρτιού τουαλέτας ή μια καθαρή πετσέτα.

Το «σωστό» χαρτί

Εάν δεν μπορείτε να αρνηθείτε τις παλιές σας συνήθειες, τότε σκεφτείτε να επενδύσετε σε ποιοτικότερο χαρτί τουαλέτας με δύο (ή περισσότερες) στρώσεις φύλλων.

Το μονόφυλλο χαρτί τουαλέτας είναι λεπτότερο και πιο τραχύ για το ευαίσθητο δέρμα της περιοχής του πρωκτού.

Επιπλέον, οι άνθρωποι έχουν την τάση να ξοδεύουν περισσότερο απ’ ό,τι χρειάζεται λόγω του ότι είναι τόσο λεπτό.

Το «σωστό» σκούπισμα

Όσον αφορά τα ούρα, οι άνδρες συνήθως δεν σκουπίζονται καθόλου μετά την ούρηση, το οποίο πιθανότατα δεν είναι επιβλαβές για την υγεία τους, καθώς δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο. Για τις γυναίκες, το σκούπισμα συνήθως γίνεται με φορά από μπροστά προς τα πίσω, προκειμένου να αποφύγουν κάποια μόλυνση του ουροποιητικού συστήματος από βακτήρια κοπράνων.

Τα σκούπισμα των κοπράνων από την άλλη είναι μια πιο σύνθετη υπόθεση. Ειδικά σε περιπτώσεις που οι κενώσεις είναι συχνές και υδαρείς, το ταμπονάρισμα της περιοχής προσφέρει ανακούφιση στο ερεθισμένο δέρμα.

Μήπως ξεχάσατε κάτι;

Το τελευταίο βήμα μετά από μια επίσκεψη στην τουαλέτα είναι το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών. Όμως μήπως ξεχνάτε κάτι;

Πριν τραβήξετε το καζανάκι, κλείστε το καπάκι της τουαλέτας. Μια μελέτη του 2012 διαπίστωσε ότι το βακτήριο C. difficile εξαπλώνεται σχεδόν 12 φορές περισσότερο στον αέρα όταν το καπάκι της τουαλέτας είναι σηκωμένο σε σχέση με όταν είναι κατεβασμένο.

Ακόμα και αν πρόκειται για το μπάνιο του σπιτιού σας, πιθανώς δεν θέλετε να προσγειωθούν σωματίδια από την τουαλέτα στην οδοντόβουρτσά σας!

Με στοιχεία από το Τhe Washington Post.