Νέο ραντεβού για τα ελληνοτουρκικά – Στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη

Η Τουρκία και η Ελλάδα ανακοίνωσαν το βράδυ της Τρίτης ότι θα αξιοποιήσουν τη θετική ατμόσφαιρα που άνθισε από τις αρχές του έτους στις διμερείς τους σχέσεις.

“Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αξιοποιήσουν την ήδη υπάρχουσα θετική ατμόσφαιρα προκειμένου να εντοπίσουν τομείς συμφωνίας και συνεργασίας σε διμερές και διεθνές επίπεδο”, ανέφεραν οι δύο χώρες σε κοινή ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ των αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών τους στην ελληνική πρωτεύουσα Αθήνα.

Σχετικά με τον 5ο γύρο συνομιλιών τη Δευτέρα μεταξύ του Τούρκου Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Burak Akçapar και του Έλληνα ομολόγου του Κωνσταντίνου Φραγκογιάννη για το Κοινό Σχέδιο Δράσης στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας, αναφέρεται στην ανακοίνωση: “Οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν τον κοινό τους στόχο να παραδώσουν απτά αποτελέσματα για το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ), που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου 2023 στη Θεσσαλονίκη (Ελλάδα), σε θέματα που σχετίζονται με τη θετική ατζέντα, όπως η επιχειρηματικότητα, ο τουρισμός, οι μεταφορές, η ενέργεια, η επιστήμη”.

Σχετικά με τις πολιτικές διαβουλεύσεις της Τρίτης μεταξύ του Akçapar και της Ελληνίδας ομολόγου του Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, η ανακοίνωση αναφέρει: “Εξέτασαν τις διαδικασίες προετοιμασίας για το επερχόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας τον Δεκέμβριο, καθώς και τους υφιστάμενους διαύλους επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και των διερευνητικών/συμβουλευτικών συνομιλιών”.

“Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο πλευρές εξέφρασαν τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν το διάλογο, με στόχο την επίτευξη κοινής κατανόησης”, προστίθεται, σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης περιφερειακά και διμερή θέματα.

Υπήρξε μια προσέγγιση στις τουρκο-ελληνικές σχέσεις τους τελευταίους μήνες, ενθαρρυνόμενη από την καλή θέληση και την ανθρωπιστική βοήθεια που επέδειξαν και οι δύο πλευρές νωρίτερα φέτος, όταν η νοτιοανατολική Τουρκία συγκλονίστηκε από δύο φονικούς σεισμούς και η Ελλάδα υπέστη ένα τραγικό σιδηροδρομικό συμβάν.

Και οι δύο πλευρές έχουν προειδοποιήσει κατά των βημάτων και των δηλώσεων που θα μπορούσαν να βλάψουν το σημερινό περιβάλλον εμπιστοσύνης, καθώς ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν τη θετική ατμόσφαιρα μετά από δύο σπάνιες κατ’ ιδίαν συναντήσεις.

Οι εντάσεις αναζωπυρώθηκαν το 2020 για τα δικαιώματα ερευνητικών γεωτρήσεων σε περιοχές της Μεσογείου – όπου η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση διεκδικούν αποκλειστικές οικονομικές ζώνες – οδηγώντας σε ναυτική αντιπαράθεση.

Η Αθήνα πραγματοποιεί επίσης ένα φιλόδοξο πρόγραμμα επανεξοπλισμού, δημιουργώντας στρατιωτική παρουσία στα αμφισβητούμενα νησιά του Αιγαίου κατά παράβαση των μεταπολεμικών συνθηκών, κάτι για το οποίο η Άγκυρα έχει προειδοποιήσει, υποστηρίζοντας ότι η συνεχιζόμενη στρατιωτικοποίηση θα μπορούσε να οδηγήσει την Τουρκία να αμφισβητήσει την ιδιοκτησία τους.

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι ο διάλογος πρέπει να διατηρηθεί “χωρίς προϋποθέσεις”.

Οι πλευρές έχουν ανταλλάξει κατηγορίες για παραβιάσεις του εναέριου χώρου, αλλά δεν έχουν υπάρξει αψιμαχίες τα τελευταία τρία χρόνια.

Οι ειδήμονες υποστηρίζουν, ότι παρά τη σοβαρότητα και τη μακροχρόνια διάρκεια των προβλημάτων τους, η απουσία μιας θερμής σύγκρουσης στο Αιγαίο αναδεικνύει την επιτυχία των γειτόνων στην αμοιβαία προθυμία τους να θάψουν το τσεκούρι.

dailysabah.com [μτφρ reportal.gr]