Ακύρωσε την επίσκεψη στο Ισραήλ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τη ματαίωση της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ ανακοίνωσαν κυβερνητικές πηγές.

“Οι συνθήκες ασφαλείας δεν επιτρέπουν το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Ισραήλ”, ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές της κυβέρνησης. Η απόφαση ελήφθη μετά τα νέα δεδομένα που παρουσιάζονται στην περιοχή όσον αφορά στην ασφάλεια, στον απόηχο του χτυπήματος στο νοσοκομείο της Γάζας το βράδυ της Τρίτης.

Με τα… σύννεφα στη Μέση Ανατολή να πυκνώνουν απειλητικά και το…ωστικό κύμα της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς να απειλεί με περιδίνηση την ευρύτερη περιοχή, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη, η ελληνική πρωτεύουσα διευρύνει το αποτύπωμα των κινήσεών της στη διπλωματική σκακιέρα. Μετά από ένα μπαράζ τηλεφωνικών επαφών του πρωθυπουργού με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπένιαμιν Νετανιάχου, τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αλ Σίσι και τον πρόεδρο του εξ’ ανατολών γείτονα, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Αθήνα είναι εμφανές ότι λαμβάνει θέση στο μέτωπο των διεθνών διαβουλεύσεων. Υπό το πρίσμα του ενισχυμένου ρόλου της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή και με την επισήμανση ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνει νέες πρωτοβουλίες, αναπτύσσοντας, παράλληλα, τις βασικές αιχμές της κυβερνητικής ατζέντας στο πλαίσιο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής των “27” ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Play Video

Ο πρωθυπουργός ανέδειξε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να μιλά με ενιαία φωνή για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για την περιφερειακή και ευρωπαϊκή ασφάλεια, ενώ ταυτόχρονα:

– Στάθηκε στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, προσθέτοντας ότι πρέπει να προστατευθούν οι άμαχοι και η απάντηση να είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο.

– Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διάσταση της ασφάλειας και τόνισε την ανάγκη συντονισμού των υπηρεσιών ασφαλείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

– Επεσήμανε την ανησυχία της Ελλάδας για τις συνέπειες που θα είχε η επέκταση της κρίσης σε περιφερειακό επίπεδο.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός… κυκλώνει στην ατζέντα του την παρουσία του στη Σύνοδο Κορυφής των περιφερειακών δυνάμεων, η οποία θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο στην Αίγυπτο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξετάζει την παρουσία του στις εργασίες της Συνόδου, την οποία συγκαλεί ο πρόεδρος, Αλ Σίσι, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι, στη διάρκεια του έκτακτου ευρωπαϊκού συμβουλίου της Τρίτης τόνισε ότι οι τελευταίες εξελίξεις καθιστούν σήμερα περισσότερο επιτακτική από ποτέ την στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Κάιρο.