Search
Close this search box.
Ο Χριστόδουλος Τοψίδης είναι ο νέος Περιφερειάρχης ΑΜΘ

Ο Χριστόδουλος Τοψίδης είναι από την Κυριακή 15/10 ο νέος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, αφού στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών συγκέντρωσε ποσοστό 50.86% έναντι 49,14% του νυν – και πλέον απερχόμενου – Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου. Σε απόλυτους αριθμούς, ο Χριστόδουλος Τοψίδης συγκέντρωσε 107.561 ψήφους και ο Χρήστος Μέτιος 103.924 ψήφους, με τη διαφορά τους να διαμορφώνεται σε 3.637 ψήφους.

Το θρίλερ του β’ γύρου

Αυτό που καθιστά ακόμα πιο σημαντική την επικράτηση του ανεξάρτητου Χριστόδουλου Τοψίδη είναι το γεγονός ότι στον α’ γύρο των εκλογών το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό για τον ίδιο. Η Περιφερειακή Σύνθεση είχε τερματίσει στην δεύτερη θέση με ποσοστό 35,34 % με την Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση στην πρώτη θέση να καταγράφει ποσοστό 42,30 %. Σε απόλυτους αριθμούς και πάλι, οι δύο παρατάξεις είχαν διαφορά 21.283 σταυρών, που μόνο αμελητέα δεν μπορεί να την πει κανείς. Επομένως, με σαφές προβάδισμα περίπου 7 ποσοστιαίων μονάδων, ο Χρήστος Μέτιος εισήλθε στον β’ γύρο μάλλον σίγουρος για το γεγονός ότι και για δεύτερη φορά η πλάστιγγα θα γείρει υπέρ του και έτσι θα συνεχίσει να ασκεί διοίκηση στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και στην επόμενη αυτοδιοικητική περίοδο, που αρχίζει από την 01.01.2024.

Οι πληροφορίες του “R” μάλιστα αναφέρουν ότι ορισμένοι εκ των εκλεγμένων συμβούλων του, είχαν ήδη προ-παραγγείλει τα απαραίτητα για το εσπερινό πάρτυ της 15ης Οκτωβρίου, που θα ξεκινούσε μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, αλλά τελικά τα παραγγελθέντα έμειναν στα αζήτητα.

Με άλλα λόγια, ο Χριστόδουλος Τοψίδης και η Περιφερειακή Σύνθεση καταγράφουν μία νίκη με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά καθώς πρόκειται για ανατροπή ενός αποτελέσματος που οι περισσότεροι θεωρούσαν ακλόνητο μεταξύ των δύο Κυριακών.

Στην “ισχυροποίηση” μάλιστα του αποτελέσματος επιχείρησε να συνδράμει και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκεπτόμενος την Αλεξανδρούπολη την τελευταία ημέρα της προεκλογικής περιόδου, ήτοι την Παρασκευή 13/10 από όπου, συνοδευόμενος από πολυμελή κυβερνητική κουστωδία, κάλεσε τους θιασώτες της Νέας Δημοκρατίας “να τελειώσουν την δουλειά” και να επισφραγίσουν την επικράτηση του Χρήστου Μέτιου.

Νωρίτερα βέβαια είχαν προηγηθεί σαφείς εκφράσεις προτίμησης στο πρόσωπο του Χρήστου Μέτιου από εκλεγμένους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας (όχι από όλους) στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και κάποιοι εξ αυτών υπερέβαλαν εαυτούς, αναλαμβάνοντας ενεργούς ρόλους επί της προεκλογικής διαδικασίας που τους έφεραν στα όρια της κίνησης επί ξυρού ακμής.

Παρά ταύτα, και κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, η “γαλάζια” υπερπροσπάθεια όχι μόνο δεν απέδωσε καρπούς, αλλά εν τέλει συνέτεινε στο αντίθετο αποτέλεσμα αφού στον β’ γύρο ο Χρήστος Μέτιος έχασε 25.478 σταυρούς και αυτή η απώλεια οδήγησε και στην απώλεια της θέσης του Περιφερειάρχη ΑΜΘ.

Απεναντίας, ο Χριστόδουλος Τοψίδης επιδεικνύοντας απόλυτη προσήλωση στον στόχο και αντιμετωπίζοντας μαζί με τους συνεργάτες του και τους υποψηφίους της παράταξης τον β’ γύρο ως μία νέα εκλογική διαδικασία, κατάφερε να διατηρήσει σχεδόν ατόφια την μερίδα των εκλογέων που τον είχαν επιλέξει στην α’ Κυριακή (σ.σ. από τους 108.119 σταυρούς της πρώτης αναμέτρησης, πήρε 107.561 στην δεύτερη, χάνοντας μόλις 468 σταυρούς) και τελικά να κερδίσει.

Αναταράξεις στα “γαλάζια” στρατόπεδα και σκέψεις για αλλαγές φρουράς

Πάντως η στήριξη της Νέας Δημοκρατίας δεν απέβη άκαρπη μόνο στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, αλλά συνολικά στις πέντε από τις έξι Περιφέρειες ανά την Ελλάδα, στις οποίες το εκλογικό αποτέλεσμα κρίθηκε στον β’ γύρο καθώς και στους τρεις μεγάλους Δήμους (Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πάτρας).

Η σχεδόν καθολική αποτυχία (πλην του αποτελέσματος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου) έχει προκαλέσει απογοήτευση στο Μέγαρο Μαξίμου, κάτι που παραδέχτηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός το βράδι της 15ης Οκτωβρίου, λέγοντας ότι η εκλογική βραδιά “δεν ήταν μία ιδιαίτερα καλή βραδιά για τη Νέα Δημοκρατία”.

Ως εκ τούτου, η αναζήτηση ευθυνών έχει ήδη ξεκινήσει και μεσούσης της πρώτης μετεκλογικής εβδομάδας ήδη ξεκινάει και το στάδιο της απόδοσης τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο, αφού στις κατά τόπους ΔΕΕΠ (και του Έβρου συμπεριλαμβανομένης) το blame game βρίσκεται σε πλήρη έξαρση και μένει να φανεί αν, ποιοι και πώς θα “τιμωρηθούν”.

Με 27 έδρες στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ η Περιφερειακή Σύνθεση

Στο διά ταύτα της διαδικασίας όμως, και με βάση τις αλλαγές του εκλογικού νόμου που τροποποίησε ο τότε Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, η πλειοψηφούσα παράταξη του Περιφερειακού Συμβούλιου ΑΜΘ θα διοικήσει έχοντας την πλειοψηφία των εδρών, που σε απόλυτο αριθμό είναι 27.

Με βάση αυτή την κατανομή, η παράταξη του Χρήστου Μέτιου θα καταλάβει 12 έδρες και οι υπόλοιπες τρεις παρατάξεις που συμμετείχαν στη διαδικασία από 2 και έτσι συμπληρώνεται το σύνολο των 45 εδρών που αποτελούν το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Σε ό,τι αφορά την κατανομή των εδρών ανά παράταξη και ανά Περιφερειακή Ενότητα, παρά το γεγονός ότι έχουν κυκλοφορήσει διάφορες εκτιμήσεις, αυτή μένει να ανακοινωθεί από το Πρωτοδικείο Ροδόπης που είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο επί της συγκεκριμένης διαδικασίας. Αν και χρονικά δεν έχει προσδιοριστεί με ακρίβεια η ημερομηνία της ανακοίνωσης, σίγουρα δεν θα αργήσει πολύ.