Γιατί έκλεισαν τα πέντε ΣΥΠΟ της Θράκης

Η αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Στρατού Ξηράς αποτελεί διαρκή επιδίωξη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), προκειμένου αυτός να ανταποκρίνεται στις εκάστοτε διαμορφούμενες απειλές-προκλήσεις.

Συναφώς, το ΥΠΕΘΑ, μέσω του Γενικού Επιτελείου Στρατού, θέτει ως προτεραιότητά του τη βέλτιστη διαδικασία κατάταξης των στρατευσίμων και, στο πλαίσιο αυτό, εξετάζονται και αξιολογούνται, σε διαρκή βάση, προτάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στις  Μονάδες της Θράκης, θα συνεχίσουν να τοποθετούνται οπλίτες θητείας μετά την ολοκλήρωση της αρχικής τους εκπαίδευσης.

Με την επαναλειτουργία των ΚΕΝ στην ηπειρωτική Ελλάδα, επιτυγχάνεται οικονομία κλίμακος, δεδομένου ότι καθίσταται ευχερέστερος ο εφοδιασμός τους σε υλικά. Επιπλέον, διευκολύνεται η υγειονομική εξέταση των οπλιτών από τις κατά τόπους Στρατιωτικές Υγειονομικές Επιτροπές και η κρίση της σωματικής τους ικανότητας. Σε πρακτικό επίπεδο, δίνεται αυξημένη βαρύτητα και προσοχή στη βασική στρατιωτική εκπαίδευση, καθόσον αυτή αποτελεί την κύρια αποστολή των ΚΕΝ. Παράλληλα, οι Μονάδες που λειτουργούσαν ως ΣΥΠΟ, ειδικά στην παραμεθόριο, θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να ασχοληθούν απρόσκοπτα με την αποτρεπτική αποστολή τους.

Σε κάθε περίπτωση, τα Γενικά Επιτελεία μελετούν διεξοδικά και αξιολογούν όλες τις σχετικές προτάσεις, με γνώμονα την ορθολογική λειτουργία του συστήματος κατάταξης και εκπαίδευσης των νεοσυλλέκτων οπλιτών, τη διασφάλιση πόρων και την πλήρη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, μέσων και υποδομών.

(απάντηση του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Ιωάννη Κεφαλογιάννη, σε σχετική ερώτηση της Ελληνικής Λύσης)