Η Ύπατη Αρμοστεία στο πλευρό των εκπαιδευτικών για την προώθηση ενός συμπεριληπτικού σχολείου

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών και τη νέα σχολική χρονιά, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανανεώνει τη δέσμευση της συνεργασίας της με τους εκπαιδευτικούς της χώρας, που αποτελούν την κινητήρια δύναμη της εκπαιδευτικής διαδικασίας, καθώς και με τους φορείς και τα μέλη της σχολικής κοινότητας. Οι εκπαιδευτικές δράσεις και προγράμματα ενημέρωσης και επιμόρφωσης της Ύπατης Αρμοστείας συνεχίζονται τη σχολική χρονιά 2023-2024 με στόχο την προώθηση της συμπερίληψης των προσφύγων, του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαφορετικότητα.

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;»

Ειδικότερα, η Ύπατη Αρμοστεία σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση υλοποιούν φέτος για δέκατη συνεχή χρονιά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;», το οποίο ξεκινάει στις 10 Οκτωβρίου2023 έναν νέο επιμορφωτικό κύκλο για εκπαιδευτικούς. Η συνολική διάρκεια του κύκλου μπορεί να φτάσει έως και τις 170 ώρες με σεμινάρια μικρής ή μεγάλης διάρκειας με στόχο την επιμόρφωση και την ενίσχυση των εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων, που ενδιαφέρονται να σχεδιάσουν δραστηριότητες, σε θέματα γύρω από τον αναγκαστικό εκτοπισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα (δείτε εδώ). Παράλληλα, το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» συνεχίζει να διοργανώνει εργαστήρια και δράσεις για μαθητές, δραστηριότητες για μικτές ομάδες με τη συμμετοχή παιδιών και νέων προσφύγων, διαδραστικές παραστάσεις, Μαθητικά Φεστιβάλ και δράσεις στην κοινότητα. Σκοπός του προγράμματος, που αξιοποιεί εργαλεία παραστατικών τεχνών και βιωματικές δραστηριότητες, είναι να υποστηρίξει εκπαιδευτικούς και μαθητές, κρατώντας ζωντανό το διάλογο και τη δημιουργική διάθεση στο σχολείο πάνω σε κρίσιμα κοινωνικά θέματα.

Διδάσκοντας ενήλικες: Οι δασκάλες που δίνουν φωνή στους πρόσφυγες

Tιμώντας τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων που αλλάζουν καθημερινά τις ζωές των μαθητών τους, ζητήσαμε από τρεις εκπαιδευτικούς του πεδίου με ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό να μας μεταφέρουν την εμπειρία τους. HΜατούλα, η Τέρψη και η Κατερίνα είναι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν ελληνικά και άλλες δεξιότητες σε ενήλικες μαθητές πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών και ενταξιακών προγραμμάτων που υλοποιεί η ΜΕΤΑδραση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα νησιά του Αιγαίου. Πώς αποφάσισαν να γίνουν εκπαιδευτικοί, τι δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι μαθητές τους και τι είναι αυτό που τις κινητοποιεί, είναι μερικά από όσα μοιράστηκαν οι ίδιες.

Διαβάστε τις ιστορίες τους εδώ.