Πυρόπληκτοι Έβρου: Οι αντιφατικές δηλώσεις για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ

Μία σοβαρή αντίφαση που όμως φαίνεται ότι πέρασε στα ψιλά καταγράφηκε κατά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού από την Αλεξανδρούπολη, όπου βρέθηκε για τη στήριξη των πυρόπληκτων.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος αναφέρθηκε εκτενώς στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τις αποζημιώσεις του ζωικού κεφαλαίου που χάθηκε στις φωτιές είπε ότι μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή και ότι “μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023 θα αποζημιωθεί το ζωικό κεφάλαιο από τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ”.

Ως εδώ, η διαδικασία μοιάζει σχεδόν αυτονόητη, αν και τα χρονικά περιθώρια είναι κάπως “μεγάλα” σε σχέση με την αμεσότητα της ανάγκης αποζημίωσης πολλών κτηνοτρόφων, ωστόσο λίγο μετά τον κο Λυκουρέντζο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του αναίρεσε αυτόν τον σχεδιασμό.

Ο κος Μητσοτάκης σε μία αποστροφή του λόγου του, είπε: Ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ έχει εξαντληθεί εδώ και καιρό. Έχει εξαντληθεί εδώ και καιρό για τον απλούστατο λόγο ότι μας έτυχαν τόσες φυσικές καταστροφές που τα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ δεν μπορούν απλά να καλύψουν”.

Βέβαια, λίγο αργότερα εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι “ο κρατικός προϋπολογισμός αλλά και η ευρωπαϊκή στήριξη που θα πάρουμε θα καλύψουν και σε αυτήν την περίπτωση τις καταγεγραμμένες ζημιές”, ωστόσο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες ούτε για τον κρατικό προϋπολογισμό, ούτε όμως και για το ύψος ή τον τύπο της ευρωπαϊκής στήριξης και αυτό δεν μπορεί παρά να εμπνέει ανησυχία.