Search
Close this search box.
Κυριάκος Μητσοτάκης: “Δεν καταφέραμε να προστατέψουμε τη Δαδιά”

Στην παραδοχή ότι το Δάσος της Δαδιάς δεν προστατεύτηκε επαρκώς από την πολυήμερη πυρκαγιά του Έβρου, προχώρησε ο πρωθυπουργός μιλώντας από την Αλεξανδρούπολη την οποία επισκέφτηκε για πρώτη φορά με την μεγάλη πυρκαγιά.

“Δεν κρύβομαι από την πραγματικότητα, δεν καταφέραμε να προστατεύσουμε τη Δαδιά. Αυτή είναι η αλήθεια. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλά αυτά τα οποία μας κάνουν λίγο αισιόδοξους. Όμως πρέπει να μάθουμε από αυτό το οποίο έγινε και να γίνουμε καλύτεροι την επόμενη μέρα”, είπε χαρακτηριστικά χωρίς να κάνει καμία συγκεκριμένη αναφορά σε αποζημιώσεις και χρονοδιαγράμματα.

Σε όλη την τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να πείσει ότι υπάρχει σχέδιο αποκατάστασης και αποζημιώσεων πλην όμως λίγο νωρίτερα οι συνεργάτες του στις δικές τους αναφορές όρισαν άμεσα ή έμμεσα ως χρονικό σημείο ολοκλήρωσης των καταγραφών την 31η Δεκεμβρίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με λίγα λόγια επιχείρησε να κάνει τα πικρά γλυκά, αναφερόμενος πολλές φορές στην πλημμυρική καταστροφή της Θεσσαλίας και επισημαίνοντας ότι “ενδεχομένως κάποιοι από εσάς μπορεί να αισθάνεστε ότι, τώρα που έγινε αυτή η μεγάλη συμφορά στη Θεσσαλία, όλη η προσοχή του κρατικού μηχανισμού θα είναι στραμμένη στη Θεσσαλία και θα ξεχαστεί ο Έβρος. Σας εγγυώμαι προσωπικά ότι αυτό δεν θα συμβεί“.

Οι ανάδοχοι αποκατάστασης

“Δεύτερον, να τονίσω τη σημασία του θεσμού των αναδόχων αποκατάστασης” είπε σε μία αποστροφή του λόγου του ο πρωθυπουργός και εξήγησε ότι “είναι ένα πείραμα το οποίο τρέξαμε πολύ επιτυχημένα μετά τις φωτιές του 2021. Για να το πούμε πολύ απλά, εταιρείες ανάδοχοι αναλαμβάνουν όχι μόνο τις μελέτες, αλλά και τη δρομολόγηση των έργων σε συγκεκριμένες περιοχές. Κόβουμε, με άλλα λόγια, την περιοχή σε κομμάτια και αναθέτουμε σε εταιρείες να αναλάβουν τα έργα σε συγκεκριμένες περιοχές, με την υποστήριξη προφανώς των τοπικών φορέων, των δασικών συνεταιρισμών, όλων όσοι μπορούν να εμπλακούν σε αυτήν την προσπάθεια. Η χρηματοδότηση με αυτόν τον τρόπο είναι εξασφαλισμένη από τον ιδιωτικό τομέα“.

Ως παράδειγμα έφερε τη ΔΕΠΑ Εμπορίας που ανέλαβε το κόστος ανακατασκευής του σχολείου της Παλαγίας, αλλά και θα αναλάβει και μία μελέτη για τη συνολική περιοχή της Παλαγίας που θα κοστίσει 300.000 ευρώ. Και, όπως είπε, το ίδιο μοντέλο (των αναδόχων αποκατάστασης) θα ακολουθηθεί και στο Δάσος της Δαδιάς, από το οποίο 50.000 στρέμματα έχουν εξαφανιστεί/καεί εντελώς και αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 1/4 της έκτασής του. Άλλες 200.000 στρέμματα περίπου έχουν υποστεί σημαντικές καταστροφές, ενώ λιγότερο από το 45% της συνολικής έκτασής του έχει μείνει άκαυτη.

Ο πόλεμος και οι μετανάστες

Μένοντας σταθερός στη γραμμή περί συσχετισμού της φωτιάς με το μεταναστευτικό ζήτημα παρά το γεγονός ότι ακόμα τουλάχιστον δεν υπάρχουν αποδείξεις περί τούτου, ο πρωθυπουργός έκανε συγκεκριμένη αναφορά λέγοντας: “Θέλω να κάνω, όμως, μια ειδική μνεία στα θέματα που αφορούν στην ασφάλεια και τα θέματα που αφορούν τη φύλαξη των συνόρων, γιατί ξέρω ότι είναι κάτι το οποίο σας προβληματίζει -και δικαιολογημένα- πάρα πολύ.

Ό,τι σας έχω πει ισχύει στο ακέραιο. Δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση της οποίας εγώ είμαι Πρωθυπουργός να μην δώσει τη μέγιστη έμφαση στην προστασία των συνόρων. Ο ίδιος ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει έρθει και έχει κάνει συγκεκριμένες ανακοινώσεις. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις ροές των παράνομων μεταναστών και να θωρακίσουμε τα χερσαία σύνορα του Έβρου. Να το έχετε ακούσει από εμένα προσωπικά, είναι μια προσωπική μου δέσμευση και θα κριθώ και εγώ τελικά, όπως έχω κριθεί πολλές φορές στο παρελθόν από μάχες που κερδίσαμε. Θυμάστε, ήμασταν όλοι μαζί το 2020. Είναι μια μάχη διαρκείας όμως αυτή.

Τον πόλεμο θα κερδίσουμε, όχι τη μάχη αυτή. Και θέλω να γνωρίζετε ότι για εμένα το ζήτημα αυτό είναι ένα ζήτημα πάρα, πάρα πολύ σημαντικό. Είναι εθνικό ζήτημα και θα διαθέσουμε -όπως έχει πει και ο Υπουργός, και με τη βοήθεια, όπου χρειάζεται, των Ενόπλων Δυνάμεων- όλους τους απαραίτητους πόρους έτσι ώστε αυτή τη μάχη να μπορέσουμε να την κερδίσουμε”