Ερντογάν: Οι θάλασσες έχουν μετατραπεί σε νεκροταφεία προσφύγων

Oι θάλασσες έχουν μετατραπεί σε τάφους προσφύγων, δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Κυριακή μετά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G-20 στο Νέο Δελχί και ζήτησε έναν δικαιότερο κόσμο καθώς και την εξάλειψη των παγκόσμιων ανισοτήτων.

“Ανεξάρτητα από τις πεποιθήσεις ή τον πολιτισμό μας, είμαστε όλοι μέλη μιας οικογένειας 8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Κανείς μας δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής σε έναν κόσμο όπου τα παιδιά πεθαίνουν από την πείνα, οι θάλασσές μας μετατρέπονται γρήγορα σε ένα τεράστιο νεκροταφείο προσφύγων, εκατομμύρια άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους λόγω πολέμων και η ανθρώπινη ζωή καθίσταται άνευ αξίας. Πιστεύουμε ότι ένας πιο δίκαιος κόσμος είναι εφικτός”, δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου.

Λέγοντας ότι η Τουρκία παρέχει την περισσότερη βοήθεια σε σχέση με το εθνικό εισόδημα, ο πρόεδρος επανέλαβε ότι η Άγκυρα φιλοξενεί περίπου 4 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, ενώ προσπαθεί να εξασφαλίσει την ασφαλή επιστροφή των Σύρων στη χώρα τους εξαλείφοντας την τρομοκρατία.

Περίπου “600.000 Σύροι έχουν επιστρέψει στη χώρα τους. Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί καθώς αυξάνονται τα έργα”, είπε.

Καθώς ολοκληρώθηκε η σύνοδος κορυφής της G-20, ο Ερντογάν εξήρε τον ρόλο της Ινδίας ως οικοδεσπότη και επεσήμανε ότι αρκετές παγκόσμιες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής, συζητήθηκαν διεξοδικά μεταξύ των ηγετών.

“Είμαστε μεταξύ των χωρών που έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και στα έργα καθαρών μηδενικών εκπομπών. Είμαστε πέμπτοι στην Ευρώπη και 12οι στον κόσμο όσον αφορά την εγκατεστημένη ισχύ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι επενδύσεις μας στην ενέργεια απέτρεψαν 90 εκατομμύρια τόνους εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ετησίως. Διπλασιάσαμε τον στόχο μας. Εργαζόμαστε για έναν πιο πράσινο, καθαρό και βιώσιμο κόσμο”, υπογράμμισε.

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι χαιρετίζει την ένταξη της Αφρικανικής Ένωσης στην G-20. Η Αφρικανική Ένωση σε πλήρη ισχύ έχει 55 μέλη, αλλά έξι χουντοκρατούμενες χώρες βρίσκονται επί του παρόντος σε αναστολή. Έχει ένα συλλογικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) ύψους 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων με περίπου 1,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά τις πρόσφατες εντάσεις στην περιοχή του Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν, ο Ερντογάν δήλωσε ότι συνομίλησε με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ την Κυριακή, ενώ ενδέχεται επίσης να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Πασινιάν τη Δευτέρα για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή.

“Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να καλέσουμε την περιοχή (Καραμπάχ) σε ηρεμία”, δήλωσε ο Ερντογάν, υποδεικνύοντας ότι οι λεγόμενες εκλογές στην περιοχή “δεν είναι σωστές και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές”.

dailysabah.com