Η γκροτέσκ τοποθέτηση Μέτιου για τη σημαντικότερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει ο Έβρος διαχρονικά

279 λέξεις χρησιμοποίησε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Χρήστος Μέτιος εισηγούμενος τον χαιρετισμό του πριν την παρουσίαση του πακέτου μέτρων στήριξης της κυβέρνησης στον πυρόπληκτο Έβρο, η οποία έγινε από πολυμελές υπουργικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον Υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη.

Κατ’ αρχάς, ο Περιφερειάρχης είπε ότι η έλευση του κλιμακίου ήταν δικό του αίτημα: “Η παρουσία σήμερα στον Έβρο ενός πολυάριθμου κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον Υπουργό Επικρατείας κύριο Μάκη Βορίδη, είναι κάτι που ζήτησα προσωπικά, ώστε εδώ στον Έβρο να δοθούν οι απαντήσεις και οι λύσεις για όλα αυτά τα οποία αντιμετωπίζουμε”, είπε ο Περιφερειάρχης προσπαθώντας να πείσει ότι έχει τόση δύναμη, ώστε να ξεσηκώνει τη μισή κυβέρνηση και να τη φέρνει στον Έβρο. Ωστόσο παρέλειψε να πει ότι αυτή η επίσκεψη έγινε όταν η κρίση ευρίσκετο σε μερική ύφεση και όχι κατά την πλήρη εξέλιξή της. Άραγε, γιατί;

Επίσης είπε ότι “ήμουν σε ανοιχτή επικοινωνία με την κυβέρνηση και συνομίλησα και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για ενίσχυση των μέσων για την κατάσβεση των πυρκαγιών”, αλλά δεν είπε για ποιο λόγο η αιτηθείσα ενίσχυση δεν έγινε αντιληπτή (κρίνοντας εκ του αποτελέσματος), ούτε όμως και γιατί δεν κατάφερε να πείσει τον πρωθυπουργό να κάνει έστω μία δήλωση συμπαράστασης στον δοκιμαζόμενο λαό του Έβρου και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Ο κος Μέτιος είπε ότι έθεσε υπόψιν του κλιμακίου “τα θέματα στήριξης των πληγέντων σε ολόκληρη την ΠΑΜΘ το να δρομολογηθούν έργα τόσο στο Περιβάλλον όσο στις υποδομές, το ενισχυθεί η τοπική οικονομία, αλλά και να παρθούν εκείνα τα μέτρα που θα μας οδηγήσουν να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε παρόμοιες τέτοιες καταστάσεις ακόμα καλύτερα“, ωστόσο δεν προσδιόρισε με κανέναν τρόπο το μέγεθος της καταστροφής, ούτε δήλωσε αν το γνωρίζει ή όχι.

Στην κορύφωση αυτού του μικρού κρεσέντο, ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι “η διοίκησή μας, αλλά και εγώ προσωπικά στεκόμαστε δίπλα στεκόμαστε δίπλα στην προσπάθεια της Πολιτείας για ένα αποτελεσματικό κράτος”, την ώρα που το αποτέλεσμα είναι ο Έβρος αυτή την ώρα να διαθέτει τη μεγαλύτερη καμμένη έκταση της Ευρώπης και η πυρκαγιά που τον έπληξε να είναι μία από τις καταστροφικότερες των τελευταίων 50 ετών στη γηραιά ήπειρο!

Τέλος αξίζει μία αναφορά και στην δήλωσή του ότι υπερέβαλε εαυτόν κατά τη διάρκεια της κρίσης αφού όπως είπε: “τα στελέχη της Περιφέρειας μας αλλά και εγώ προσωπικά ήμασταν παρόντες σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών, κάνοντας πολλές φορές περισσότερα και από τις αρμοδιότητες μας”. Τώρα, το γιατί δεν έγινε αντιληπτός, αυτό είναι κάτι που το ξέρει μόνο ο ίδιος προφανώς.

Πάντως, παρακάτω παρατίθεται αυτούσια η μνημειώδης τοποθέτηση του Περιφερειάρχη απομαγνητοφωνημένη mot a mot γιατί πραγματικά της αξίζει να υπάρχει στο διηνεκές του διαδικτύου με την σημείωση ότι έγινε την δέκατη ημέρα της μεγαλύτερης καταστροφής που έχει υποστεί ο Νομός Έβρου από φωτιά:

Ο Έβρος και μαζί ολόκληρη η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, περνάει δύσκολες στιγμές. Οι καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών είναι ένα ακραίο φαινόμενο που δοκιμάζει τις αντοχές όλων μας. Από την πρώτη στιγμή, οι υπηρεσίες και τα στελέχη της Περιφέρειας μας αλλά και εγώ προσωπικά ήμασταν παρόντες σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών, κάνοντας πολλές φορές περισσότερα και από τις αρμοδιότητες μας.

Σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, με την Αστυνομία με το Στρατό, με τους Δήμους. Ταυτόχρονα, ήμουν σε ανοιχτή επικοινωνία με την κυβέρνηση και συνομίλησα και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για ενίσχυση των μέσων για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Η παρουσία σήμερα στον Έβρο ενός πολυάριθμου κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον Υπουργό Επικρατείας κύριο Μάκη Βορίδη, είναι κάτι που ζήτησα προσωπικά, ώστε εδώ στον Έβρο να δοθούν οι απαντήσεις και οι λύσεις για όλα αυτά τα οποία αντιμετωπίζουμε.

Στις συσκέψεις που προηγήθηκαν, ως Διοίκηση συμμετείχαμε σε όλες τις συσκέψεις και θέσαμε τα θέματα στήριξης των πληγέντων σε ολόκληρη την ΠΑΜΘ το να δρομολογηθούν έργα τόσο στο Περιβάλλον όσο στις υποδομές, το ενισχυθεί η τοπική οικονομία, αλλά και να παρθούν εκείνα τα μέτρα που θα μας οδηγήσουν να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε παρόμοιες τέτοιες καταστάσεις ακόμα καλύτερα.

Η διοίκησή μας, αλλά και εγώ προσωπικά στεκόμαστε δίπλα στεκόμαστε δίπλα στην προσπάθεια της Πολιτείας για ένα αποτελεσματικό κράτος. Όπως το κάναμε άλλωστε όλα τα χρόνια που προηγήθηκαν με τις απανωτές κρίσεις.

Θέλω επίσης να σας ενημερώσω ότι έχω επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον κο Μαργαρίτη Σχοινά από τον οποίο ζήτησα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βοηθήσει στην ανάπτυξη και την αναδάσωση του δάσους της Δαδιάς. Ο κος Σχοινάς κοιτάζει το θέμα με μεγάλο ενδιαφέρον.