Search
Close this search box.
Ο Πάρης Παπαδάκης απευθύνεται στον εισαγγελά για τα “καρφιά” στην εγνατία οδό

Ακλόνητος στην άποψή του ότι η τοποθέτηση καρφιών στην Εγνατία Οδό προκειμένου για την ανάσχεση της επικίνδυνης οδήγησης διακινητών παράτυπων μεταναστών, είναι υπό προϋποθέσεις σύννομη, παραμένει ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης στον Έβρο Πάρης Παπαδάκης.

Ο κος Παπαδάκης μάλιστα, απηύθυνε επιστολή προς τον Εισαγγελέα της Αλεξανδρούπολης ζητώντας την παρέμβασή του και εκθέτοντας του την κατάσταση που επικρατεί.

Αξίζει βέβαια να αναφερθεί ότι ενώ στην επιστολή του ο βουλευτής αναφέρει ότι “οι μόνες διαταγές που έχουν (σ.σ. οι αστυνομικοί/συνοριοφύλακες) είναι να τους αφήνουν να περνάνε (σ.σ. τους διακινητές)” δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν καταγραφεί περιστατικά καταδίωξης οχημάτων που μεταφέρουν παράτυπους μετανάστες.

Σε κάθε περίπτωση, ο βουλευτής επικαλείται παλαιότερη γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου και ζητά την εκ νέου ενεργοποίηση της στο παρών, δεδομένου ότι καταγράφονται πολλά περιστατικά επικίνδυνης οδήγησης.

Η επιστολή:

Αξιότιμε κύριε Εισαγγελέα στα πλαίσια του αρ 29 του νόμου 4938/2022 ως επόπτης και ελέγχων των αστυνομικών οργάνων αναφορικά με την πρόληψη και δίωξη εγκλημάτων σας γνωστοποιώ θεσμικά και επίσημα το ζήτημα του κινδύνου μετακίνησης των πολιτών λόγω του φαινομένου «λαθροδιακινητές να οδηγούν ανάποδα στην Εγνατία οδό». Ήδη δύο συνάνθρωποί μας έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ αυτή τη στιγμή 4 ανήλικα παιδιά μαζί με τη μητέρα τους νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Αλεξ/πολης λόγω μετωπικής σύγκρουσης με λαθροδιακινητές στην περιοχή Δωρικό Αλεξ/πολης. Το φαινόμενο αυτό έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις αφού πλέον καθημερινά έχουμε παρόμοια περιστατικά και από θαύμα δεν έχουμε θρηνήσει άλλα θύματα.
Μία λύση πέραν της αυξημένης αστυνόμευσης είναι και η τοποθέτηση επί του οδοστρώματος μηχανικών μέσων που αποτελούνται από καρφιά με τα οποία επιδιώκεται με την υλική ζημιά στα ελαστικά η απελευθέρωση αέρα των ελαστικών των οχημάτων προκειμένου να επιτυγχάνεται η αναγκαστική ακινητοποίησης τους για την διενέργεια αστυνομικών ελέγχων όταν οι οδηγοί αυτών δεν συμμορφώνονται σε ειδικά προς τούτο σήματα διακοπής πορείας και στάθμευσης που δίδονται από αστυνομικούς.
Ήδη ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με την υπ αριθμ 5/18-05-2004 γνωμοδότησή του προς την διεύθυνση οργάνωσης του αρχηγείου της ΕΛΑΣ έχει γνωμοδοτήσει ότι δυνάμει του άρθρου 25 ΠΚ κατ’ εξαίρεση και σε ειδικές περιπτώσεις (όπως λαθρομετανάστευση ή εισαγωγή στη Χώρα ναρκωτικών ή
διωκόμενοι για αυτόφωρο κακούργημα κλπ) μπορεί να κριθεί σύννομη και επιτρεπτή η χρήση των ως άνω μέσων ως μέτρο προστασίας του κοινωνικού συνόλου.
Επίσης πρέπει να σας γίνει γνωστό ότι οι αστυνομικοί – συνοριόφυλακες δεν μπορούν να επιχειρήσουν όπως θα έπρεπε και ήθελαν και οι ίδιοι για την εξάλειψη αυτών των φαινομένων αφού και σαφείς διαταγές δεν έχουν (οι μόνες διαταγές που έχουν είναι να τους αφήσουν να περνάνε) αλλά και δεν έχουν ούτε την κατάλληλη εκπαίδευση δεν υπάρχουν κανόνες εμπλοκής αλλά ούτε έχουν προμηθευτεί με κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό (καρφιά).
Συνεπώς εργάζονται σε αβέβαιο καθεστώς φοβούμενοι να επιχειρήσουν με αποφασιστικότητα (χρήση όπλου, μπλόκο επί της Εγνατία κλπ) διότι κινδυνεύουν με ΕΔΕ και άσκηση ποινικών διώξεων όπως έχει γίνει στο παρελθόν. Για την αποτύπωση της αντικειμενικής πραγματικότητας καλό θα ήταν να συναντηθείτε με το συνδικαλιστικό σωματείο των συνοριοφυλάκων Έβρου που είναι καθημερινά στην πρώτη γραμμή.
Κ. Εισαγγελέα γνωρίζοντας ότι και εσείς διαμένετε στον Έβρο και μετακινείστε όπως όλοι εμείς στα πλαίσια πάντα των αρμοδιοτήτων σας παρακαλώ όπως μεριμνήσετε για την λήψη μέτρων όπως αναφέρθηκαν παραπάνω ή όπως εσείς κρίνετε, έτσι ώστε να μην θρηνήσουμε και άλλο θύμα, το οποίο μπορεί να είμαι εγώ που συντάσσω την παρούσα επιστολή και η οικογένεια μου, αλλά και εσείς.

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΑ ΜΟΝΟ ΟΙ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΔΙΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΕΛΟΥΝΤΩΝ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΘΩΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ!