Ηλιοτρόπια και παράτυποι μετανάστες στον κάμπο του Έβρου

Μπορεί το μήνυμα που επιχειρείται να περάσει να είναι ότι από τον Έβρο “δεν περνάει κουνούπι”, όμως οι Εβρίτες και οι Εβρίτισσες γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτό δεν ισχύει. Οπώς επίσης γνωρίζουν και ότι μία βόλτα στον κάμπο αυτή την περίοδο έχει περίπου 100% πιθανότητες να καταλήξει σε συνάντηση με γκρουπ παράτυπων μεταναστών.

“Τώρα μεγάλωσαν τα ηλιοτρόπια και τα καλαμπόκια και χάνονται εκεί μέσα” λέει στο R ο Γ. που είναι κάτοικος ενός παρέβριου χωριού και έχει τακτικές συναντήσεις με γκρουπ παράτυπων μεταναστών. Ειδικά αυτή την περίοδο οι επισκέψεις των αγροτών στα χωράφια είναι πολύ συχνές και τακτικές (έτσι επιτάσσει η φύση της δουλειάς) και άρα το ίδιο συχνές είναι και οι συναντήσεις.

Σχεδόν όλοι όσοι ασχολούνται με εργασίες στον εβρίτικο κάμπο αυτή την περίοδο γίνονται μάρτυρες τέτοιων περιστατικών. Στην πλειοψηφία τους δεν αναφέρουν βίαιες συμπεριφορές από πλευράς παράτυπων μεταναστών, πλην όμως οι αριθμοί και η συχνότητα των συναντήσεων αρκούν για να προκαλούν τουλάχιστον ανησυχία.

Η περίοδος που διανύουμε είναι μία περίοδος κατά την οποία η στάθμη του ποταμού Έβρου είναι ιδιαίτερα χαμηλή – γεγονός στο οποίο συνεργούν και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, οπότε η διέλευση πολύ εύκολη κι έτσι τα γκρουπ μεταβαίνουν στην ελληνική όχθη και συνεχίζουν το ταξίδι τους.

Είναι άραγε διαχειρίσιμος ο αριθμός των εισερχομένων – τουλάχιστον ως προς τη σύλληψή τους, διερωτώνται οι κάτοικοι των παρέβριων οικισμών. Ασφαλείς πληροφορίες του “R” αναφέρουν ότι ακόμη και στους χώρους όπου κρατούνται προσωρινά όσοι/ες εντοπίζονται ως λάθρα εισερχόμενοι/ες παρουσιάζουν πολύ μεγάλη πληρότητα.

Από την άλλη πλευρά δεν γίνεται αυτή η “κινητικότητα” να μη συνδεθεί και με τα πρόσφατα περιστατικά αντίθετης οδήγησης διακινητών στην Εγνατία Οδό ή και σε άλλα σημεία του οδικού δικτύου. Προφανώς όλοι/ες αυτοί/ες που εισέρχονται παράτυπα έχουν άλλον προορισμό πέρα από τον Έβρο. Και, πώς θα φτάσουν εκεί; Πιθανότατα στοιβαγμένοι σε ένα αυτοκίνητο που θα σκορπά τρόμο ή/και θάνατο θέτοντας σε κίνδυνο τις δικές τους ζωές και τις ζωές όσων συναντά στο ταξίδι του.