Διακοπή εργασιών λόγω καύσωνα ζητά το Σωματείο Οικοδόμων

Παρατεταμένο κύμα καύσωνα αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Οι υψηλές θερμοκρασίες αναδεικνύουν την ανάγκη για άμεσα μέτρα πρόληψης και προστασίας στους χώρους εργασίας. Σε συνθήκες καύσωνα πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους γιατί δίπλα στην εντατικοποίηση της δουλειάς, στα εξαντλητικά ωράρια, επιδρά και η θερμική καταπόνηση.

Δεν αρκεί η κυβέρνηση και οι ελεγκτικοί της μηχανισμοί να δίνουν γενικές οδηγίες και συστάσεις, αλλά πρέπει να παρθεί άμεση απόφαση που να υποχρεώνει την εργοδοσία να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας από τη θερμική καταπόνηση και να επιβάλει διακοπή εργασιών τις ώρες αιχμής του καύσωνα.
Ειδικότερα στην περιοχή μας αλλά και μέσα στην πόλη που η ζέστη είναι μεγαλύτερη και εκτελούνται εργασίες με ασφαλτοστρώσεις τα μέτρα θα πρέπει να είναι άμεσα και αποτελεσματικά!
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να επικοινωνήσουν με το σωματείο τους αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες σε κάθε περίπτωση που θεωρείτε αναγκαίο για την ασφαλή εργασία τους!

Ειδικότερα για τις μέρες του καύσωνα:

  • Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 ο C ή και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ανάλογα με τη σχετική υγρασία (π.χ. Υ.Α. Δ7/Α/οικ.12050/2223/23-5-2011, Άρθ.23 Παρ.4, Εγκύκλιος 52903/26-5-2023). Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, μηχανοστάσια, χυτήρια, ναυπηγικές εργασίες, υαλουργίες, μηχανουργεία, θερμοκήπια κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου χωρίς καμία περικοπή.
  •  Πλήρης αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.
  • Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας – ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  • Περιορισμός βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
  • Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.
  •  Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.

ανακοίνωση της ΕΝΩΣΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ