Πώς μπορεί να απεγκλωβιστεί κανείς από την ουρά του Τελωνείου των Κήπων;

Το απόβραδο του Σαββάτου 08/07 ένα αυτοκίνητο κινούμενο από Αλεξανδρούπολη προς Ορεστιάδα, εισέρχεται στην έξοδο της Εγνατίας Οδού που οδηγεί απ’ ευθείας στο τελωνείο των Κήπων. Όχι σκόπιμα, αλλά από απροσεξία της οδηγού, η οποία δεν αντιλήφθηκε έγκαιρα την έξοδο προς “Σουφλί – Ορεστιάδα”.

Υπό κανονικές συνθήκες, αυτό δεν είναι ένα τραγικό οδηγικό λάθος, καθώς θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα/μία. Και πάλι υπό κανονικές συνθήκες θα έλεγε κάποιος ότι ο/οδηγός θα πληρώσει το λάθος του/της με λίγο επιπλέον χρόνο στο ταξίδι του (και μία μικρή επιβάρυνση στο κόστος καυσίμων) καθώς θα χρειαστεί να διανύσει μία έξτρα απόσταση ώστε να φτάσει στο τελωνείο και να επιστρέψει στην Εγνατία οδό ώστε μέσω αυτής (και των κάθετων αξόνων της) να συνεχίσει το ταξίδι του/της και να φτάσει στον προορισμό του/της.

Τι γίνεται όμως, όταν οι συνθήκες, δεν είναι κανονικές; Τι γίνεται όταν η εκ παραδρομής άφιξη στο Τελωνείο Κήπων καθιστά τον/την οδηγό μέρος μιας ουράς εκατοντάδων μέτρων η οποία προχωράει πολύ αργά και σχεδόν βασανιστικά; Και επιπλέον, την ίδια ώρα οι παρακαμπτήριες οδοί προς τους πέριξ οικισμούς (επαρχιακό οδικό δίκτυο) είναι φραγμένες είτε από ΙΧ αυτοκίνητα, είτε από νταλίκες που περιμένουν στην σειρά ακόμη και για μέρες;

Ποια είναι η “υποχρέωση” του/της οδηγού που βρέθηκε κατά λάθος στο σημείο; Να περιμένει την ολοκλήρωση της ουράς όση ώρα και αν απαιτεί αυτό; Κι ένα βήμα παρακάτω: Τι θα γίνει αν σε όλα αυτά τα εν αναμονή αυτοκίνητα, συμβεί κάτι έκτακτο; Αν κάποιος χρειαστεί ασθενοφόρο, για παράδειγμα; Πώς αυτό θα προσεγγίσει;

Όλα αυτά τα ερωτήματα είναι σχεδόν ρητορικά μιας και την απάντηση την ξέρουμε όλοι και όλες πολύ καλά. Η απάντηση σε όλα αυτά (και σε πολλά ακόμη) είναι ένα σύγχρονο τελωνείο που θα εξυπηρετεί τους εισερχόμενους στην Τουρκία σε μικρό χρόνο και με σύγχρονα μέσα, ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο ο χρόνος αναμονής. Αυτό κατά συνέπεια θα εξαφανίσει τις ουρές και όλα τα συνεπακόλουθα αυτών.

Το αναφερθέν περιστατικό, που αποτέλεσε την αφορμή συγγραφής αυτού του κειμένου είναι πραγματικό και είχε “ευτυχή” κατάληξη καθώς η οδηγός απεγκλωβίστηκε ασφαλής από την ουρά και επέστρεψε στην εγνατία οδό ολοκληρώνοντας το ταξίδι της.
Μία ημέρα νωρίτερα όμως, ένας άνδρας από τη Γεμιστή δεν είχε την ίδια τύχη καθώς ενεπλάκη σε καυγά με έναν θερμόαιμο και αδιάλλακτο Τούρκο ο οποίος άσκησε πάνω του την πλέον ακραία μορφή βίας, που τον οδήγησε στον θάνατο.