Shower Boys – Αυτό είναι το ταινιάκι που (αδίκως) προκάλεσε σάλο

Πάρα πολύ μελάνι έχει χυθεί τις τελευταίες ημέρες για την ταινία μικρού μήκους Shower Boys που προβλήθηκε από δασκάλα σε μαθητές/τριες δημοτικού και η προβολή αυτή είχε ως αποτέλεσμα να δεχθεί η δασκάλα κύμα κατακραυγής και φυσικά άπειρα απαξιωτικά σχόλια στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των σχολιαστών/τριων μίλησαν χωρίς καν να έχουν δει την ταινία, επειδή και απλώς και μόνο διάβασαν κάπου ότι σε αυτήν προβάλλεται ένα φιλί μεταξύ αγοριών.

Η αλήθεια όμως είναι ότι η ταινία είναι πολλά περισσότερα από ένα φιλί δύο αγοριών. Ο συντάκτης του παρόντος, δεν έχει την κατάρτιση για να πει σε ποια ακριβώς ηλικία μπορεί ένα παιδί να κατανοήσει την ταινία, όμως μπορεί με πλήρη βεβαιότητα να πει ότι δεν πρόκειται ούτε για πορνογράφημα, ούτε για gay τσόντα, ούτε για μια ταινία που αποσκοπεί στον εκμαυλισμό των παιδικών συνειδήσεων.

Απεναντίας είναι μία ταινία – γροθιά σε ένα κατεστημένο που ενισχύουν οι “μεγάλοι” και το οποίο θέλει τα αγόρια ως “‘άντρες” από την πολύ μικρή τους ηλικία, παρά την κοινή παραδοχή και διαπίστωση ότι τα παιδιά δεν μπορούν να υπηρετήσουν τα κοινωνικά χαρακτηριστικά του φύλου τους όπως πράττουν τα ενήλικα άτομα.

Η προσπάθεια λοιπόν του να γίνουν κάτι που δεν είναι (εν προκειμένω “άντρες” ως προς τα κοινωνικά χαρακτηριστικά του φύλου και όχι τα βιολογικά), τους προκαλεί κάποιου είδους στρες το οποίο όμως διαχειρίζονται υπό το πρίσμα της παιδικότητας τους. Και με φόντο τρεις ενήλικες που από αυτούς ο ένας “ευθύνεται” για το στρες και οι άλλοι δύο το αντιμετωπίζουν με εκ διαμέτρου αντίθετους τρόπους.

Σε κάθε περίπτωση, η ταινία προκαλεί εποικοδομητικό προβληματισμό και αν όντως σας ενδιαφέρει να σχηματίσετε άποψη, μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ με αγγλικούς υπότιτλους: