Το κακό και προσβλητικό χιούμορ στην ελληνική τηλεόραση

Το ότι στην ελληνική τηλεόραση υπάρχουν προγράμματα χαμηλής ποιότητας είναι γεγονός και επίσης δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Από καιρού εις καιρόν όμως, καταγράφονται και περιστατικά τα οποία υπερβαίνουν κατά πολύ τα εσκαμμένα, όπως αυτό που συνέβη στην εκπομπή της Ναταλίας Γερμανού το μεσημέρι του Σαββάτου.

Ένας εκ των δημοσιογράφων της εκπομπής, που διατηρεί ένθετη στήλη στο πρόγραμμα – ο Γιάννης Κορδώνης- εμφανίστηκε με μπλούζα που απεικόνιζε τον Κεμάλ Ατατούρκ και το σλόγκαν “δεν νυστάζω ρε παιδιά”.

Εκτός από έλλειψη χιούμορ, η επιλογή αυτή εκθέτει συνολικά τον δημοσιογράφο καθώς ο στόχος του ήταν να απαντήσει στη φράση “Καληνύχτα Κεμάλ” που τις τελευταίες ημέρες αποτέλεσε trend στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης από τους χρήστες/τριες που δεν ικανοποιήθηκαν από το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Η φράση “Καληνύχτα Κεμάλ” ανήκει στον Νίκο Γκάτσο και το στιχούργημα “Κεμάλ” που μελοποιήθηκε από το Μάνο Χατζιδάκι και μέχρι σήμερα αποτελεί ένα μνημειώδες τραγούδι που τελειώνει με τον στίχο “Καληνύχτα Κεμάλ, αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ”. Μόνο που ο Κεμάλ του τραγουδιού δεν έχει καμία σχέση με τον Οθωμανό Κεμάλ που έχει μείνει στην ιστορία ως ο εμπνευστής της Ποντιακής και όχι μόνο Γενοκτονίας και των εν γένει διωγμών που υπέστησαν οι Έλληνες της Μικρασίας στις αρχές του 1900.

Το αισχρό αποτύπωμα του Κεμάλ Ατατούρκ στην ιστορία ήταν και ο λόγος που προκάλεσε τη μήνι της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, η οποία καταδίκασε με ανακοίνωση της την εμφάνιση του δημοσιογράφου και ζήτησε από το κανάλι να απολογηθεί. Η “απολογία” του καναλιού πάντως ήταν πλημμελής και δεν ικανοποίησε το αίτημα της Ομοσπονδίας, ωστόσο η μεγάλη εικόνα είναι τουλάχιστον απογοητευτική.

Ο Κεμάλ Ατατούρκ υπήρξε ένας πολιτικός που σημάδεψε με τον πλέον επώδυνο τρόπο την ελληνική ιστορία και ως εκ τούτου η χρήση της εικόνας του έστω και εν είδει αστεϊσμού, κρίνεται ως απαράδεκτη. Ειδικά δε, όταν αυτό γίνεται και σε δημόσιο βήμα αγγίζει τα όρια της ύβρεως και προσβολής της μνήμης χιλιάδων νεκρών που σφαγιάσθηκαν υπό τις διαταγές του Κεμάλ.